Stadsgezichten: De Kikker

Foto's Meriam de Lange Beeld
Foto's Meriam de Lange

De scholen in Amsterdam zijn deze week weer begonnen. Na de camping, het vakantiehuisje en de tuin moeten kinderen de komende tijd weer doorbrengen in de schoolgebouwen van de stad. In Osdorp aan het Evertweertplantsoen ligt wel een heel bijzonder schoolgebouw. Al van een afstand valt het pand op door de groen, twinkelende kleur.

De Brede School, met de toepasselijke naam 'De Kikker', staat middenin Osdorp. In het gebouw zijn twee basisscholen, een kinderdagverblijf en een ruimte voor de GG&GD gehuisvest. Het onderbrengen van diverse onderwijs- en zorgvoorzieningen in een zogenaamde 'brede school', is een trend op het gebied van scholenbouw. De interactie tussen verschillende gebruikers van de verschillende voorzieningen in de gemeenschappelijke ruimten moet hiermee worden vergroten.

De Kikker is zo ontworpen dat het zich voegt naar het strakke stedebouwkundige ontwerp van ontwerper Van Eesteren voor Osdorp (1957). De trap op het schoolplein, die tevens als tribune fungeert, ligt evenwijdig aan de oost-west lopende groenstrook. De dubbele bomenrij, die van noord naar zuid loopt, is doorgetrokken tot in de wintertuin. Deze wintertuin, die fungeert als entree en ontmoetingsplek voor de buurt en een eigen speelplaats biedt aan kleine en grote kinderen is het middelpunt van de school.

Opvallend is de kleur van de gevelpanelen: felgroen met glitters. De verdiepingshoogte in het gebouw is vier meter, waardoor de lokalen een entresol konden krijgen. Onder deze insteekverdiepingen zijn is een blok gesitueerd waarin garderobe, toiletten, keukentje en (computer)werkplekken zijn ondergebracht. De draagconstructie van het gebouw, de vloeren en een groot deel van het interieur zijn uitgevoerd in gecertificeerd vurenhout. Dit zo intensieve gebruik van hout binnen één gebouw is nog uniek in Nederland, maar zal in de toekomst vaker voorkomen vanwege de voordelen van hout. Het materiaal is duurzaam, energiezuinig en relatief licht. (ARCAM/Yvonne de Korte)

Ontwerp: Dok architecten (Liesbeth van der Pol, Ari Mashiach)
In samenwerking met: De Groot Vroomshop, Finnforest.
Oplevering: 2006
Adres: Evertsweertplantsoen 3
Opdrachtgever: Stadsdeel Osdorp, Gemeente Amsterdam

null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden