Stadsgezichten: De Kas

Foto's Meriam de Lange Beeld
Foto's Meriam de Lange

Restaurant De Kas is al tien jaar een karakteristieke verschijning in de Watergraafsmeer. Sinds 2001 kan in een voormalig kassencomplex van de Stadskwekerij chique gedineerd worden. De ingrediënten van de gerechten worden zoveel mogelijk in de achterliggende kassen gekweekt. De gerechten zijn zodoende verser dan vers: een uniek concept in de hoofdstad.

Hoewel de samenkomst van kas en restaurant nieuw is, gaat de bestemming van Frankendael tot kwekerij ver terug. Nadat landgoed Frankendael in de achttiende eeuw al van privéterrein was veranderd in een openbaar park, kwam het in 1886 in handen van de Koninklijke Nederlandsche Tuinbouw Maatschappij "Linnaeus", die het inrichtte als boomkwekerij en tuinbouwschool. De Gemeente Amsterdam kocht de tuinen vervolgens in 1882 op, en zette de traditie voort door de Stadskwekerij in Frankendael te vestigen: alle stadsbeplanting werd hier geteeld. In het kader van deze bestemming werd in 1926 het kassencomplex gebouwd, waarin nu het restaurant een onderkomen heeft gevonden.

Met de herinrichting van het park rond 2000, stonden de kassen eigenlijk op de nominatie om gesloopt te worden. De ambitie van Chef-Kok Gert Jan Hageman om in Amsterdam een biologisch restaurant te vestigen dat verse ingrediënten uit eigen kas kan leveren, wist de koers van deze plannen te wijzigen. In eerste instantie was het de bedoeling de oorspronkelijke kassen om te bouwen, maar gedurende het proces bleek het complex te bouwvallig. Daarom zijn de kassen gesloopt en in exact dezelfde vorm weer opgebouwd, wat de mogelijkheid bood het volledig aan te passen aan de nieuwe functie. De oorspronkelijke staalconstructie maakt overigens wel nog steeds deel uit van het restaurant: deze is gerestaureerd en vervolgens hergebruikt.

Het resultaat is een uniek restaurant, dat te plaatsen is in een lange traditie van teelt en kweek in park Frankendael. Hiermee zijn karakter en aangezicht van het oude Frankendael bewaard gebleven, en een volwaardig deel geworden van het nieuw ingerichte park. (ARCAM / CHARLOTTE LABRIE)

In de afgelopen jaren is het produceren van voedsel in de stad steeds meer in opkomst. Op 25 maart gaat in het kader hiervan de expositie Farming the City van start bij ARCAM.

Interieurarchitect De Kas: Piet Boon
Landschaparchitecten Park Frankendael: Buro Sant en Co
Jaar van oplevering De Kas: 2001

null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden