Stadsgezichten: De Drie Hoven

De eerste fase van de nieuwbouw zal naar verwachting in 2014 voltooid zijn. Beeld
De eerste fase van de nieuwbouw zal naar verwachting in 2014 voltooid zijn.

De recente sloop van een fors gedeelte van het beroemde verpleeg- en verzorgingshuis De Drie Hoven aan de Louis Bouwmeesterstraat in Amsterdam Nieuw-West, voorheen Slotervaart, geeft aanleiding tot een terugblik.

Met de ontwikkelingen op het gebied van ouderenzorg in gedachten begon de beroemde Amsterdamse architect Herman Hertzberger vanaf het midden van de jaren zestig aan het ontwerp voor het verpleeg- en verzorgingshuis De Drie Hoven. Het was destijds gebruikelijk dat ouderen, afhankelijk van de hoeveelheid zorg die ze nodig hadden, in categorieën werden ingedeeld. Op basis van deze categorieën werd bepaald in welk type woning of tehuis ze kwamen te wonen. Dit betekende in realiteit vaak dat ouderen van elkaar, en soms zelfs van de buitenwereld, werden gescheiden. Het wooncomplex De Drie Hoven werd echter zo ontworpen dat het onderdak kon bieden aan deels zelfstandige én volledig hulpbehoevende ouderen. Wanneer men op termijn meer zorg nodig had dan bood het complex daar ruimte voor.

Het complex, dat in 1975 werd opgeleverd, kreeg een grotendeels open opzet waardoor de bewoners gemakkelijk contacten met elkaar konden onderhouden zoals ze dat voorheen gewend waren. Het gebouw bestond uit aaneengeschakelde vleugels met een centrale gemeenschappelijke binnenplaats voor evenementen, 'het Plein' genaamd, en drie grote hoven rondom. Deze hoven waren gericht naar de wijk en hadden privé-tuintjes grenzend aan de appartementen en een plantenkas in het midden. Dit droeg bij aan het groen in de wijk. Overige buurtbewoners waren eveneens welkom in De Drie Hoven en konden gebruik maken van de voorzieningen van het complex waaronder een wasserette, een café en een restaurant.

Hoewel er voor het concept van openheid veel te zeggen was, werd de behoefte aan privacy en veiligheid de afgelopen decennia steeds groter. Omdat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig, en groter, willen blijven wonen was het opknappen van het oorspronkelijke gebouw volgens de directie geen optie. Daarnaast voldeed het gebouw niet langer aan moderne Arbo-eisen. In 2005 heeft men besloten slechts het verzorgingshuisgedeelte van De Drie Hoven te restaureren. De rest van het gebouw wordt de komende jaren afgebroken en vervangen door nieuwbouw naar een ontwerp van bureau BFAS uit Amsterdam. Deze nieuwbouw zal zich als een lint uitstrekken langs de randen van het terrein waardoor bewoners de rust van een binnentuin kunnen ervaren maar ook de bedrijvigheid van de stad. De eerste fase van de nieuwbouw zal naar verwachting in 2014 voltooid zijn. Dan zal iedereen met eigen ogen kunnen zien wat er van de open, sociale woonomgeving die Hertzberger oorspronkelijk voor ogen had is overgebleven. (Carlos van Onna/ARCAM)

Project: wooncomplex voor ouderen De Drie Hoven
Architect: Herman Hertzberger
Realisatie: 1964 - 1974
Adres: Louis Bouwmeesterstraat 377

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden