Stadsgezichten: Conservatorium van Amsterdam

Foto Arcam

Amsterdam heeft veel kenmerkende gebouwen, als het ware gezichten van de stad. Maar wat schuilt er achter die muren? Soms weten we niet eens waar een gebouw toe dient, soms weten we niet uit welke tijd ze stammen, vaak weten we niet wie ze heeft gebouwd en soms doemen nieuwe stenen gezichten op. In samenwerking met het Architectuur Centrum Amsterdam (Arcam) ontmaskert Parool.nl gebouwen in de stad.

Het oude gebouw aan de Van Baerlestraat ontgroeid, huist het Conservatorium van Amsterdam sinds 2008 op het Oosterdokseiland, in een speciaal ontworpen glazen gebouw tussen de Openbare Bibliotheek en het voormalige Post CS complex.

Het nabijgelegen Centraal Station en het daarbij behorende spooremplacement zorgen zowel voor een perfecte bereikbaarheid als voor geluidsoverlast. Dit probleem, cruciaal omdat in het gebouw muziekonderricht wordt gegeven, is opgelost door een doos-in-doosconstructie toe te passen, waarbij de tussenruimte het karakter heeft gekregen van een Japanse engawa: de in de spouw opgenomen gangen en trappen waarmee het gebouw wordt ontsloten, bieden rondom uitzicht op de omgeving.

Het gebouw bestaat uit drie delen, wat te zien is aan de opbouw ervan. Het publieke deel, bestaande uit de concertzalen en de foyer/kantine beslaat de onderste vijf bouwlagen waarvan er twee ondergronds zijn en vormt zo letterlijk het 'spelende hart'. De vijf concertzalen, waaronder de Bernard Haitinkzaal voor klassieke muziek en de Amsterdam Blue Note jazz/popzaal, hebben elk hun specifieke akoestische eigenschappen. In het middelste deel bevinden zich de leslokalen en oefenruimtes die qua formaat en akoestiek verschillen, wat aangegeven is met signaalkleuren. Daarboven is de studie-afdeling gesitueerd, met onder meer de collegezaal en de bibliotheek.

In het oog springt de prismatische folie waarmee de schubben van de glazen zaagtandgevel zijn bekleed. Afhankelijk van de lichtval en het standpunt van de beschouwer blijkt het gebouw verschillende gezichten te hebben. (Arcam/Het Parool)

Architect: Architekten Cie.
Adres: Oosterdokskade 151
Stadsdeel: Centrum

Foto Arcam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden