Stadsgezichten: Conservatorium Hotel

Beeld lissoni associati Beeld
Beeld lissoni associati

Het imposante pand op de hoek van de Van Baerlestraat 27 is al meer dan honderd jaar een vertrouwd stadsgezicht. Veel Amsterdammers zullen het gebouw vooral kennen van de tijd dat er dagelijks mensen met koffertjes in de vorm van een viool, een saxofoon of een gitaar het toenmalig Conservatorium in- en uitliepen. De kans om het gebouw van binnen te bekijken hebben de meeste mensen echter niet gehad. In de late zomer van 2011 gaat hier verandering in komen, want dan opent het vijfsterren Conservatorium Hotel van de Israëlische Alrov Group zijn deuren.

Het hotel zal zijn intrek nemen in het historische pand van wat oorspronkelijk de Rijkspostspaarbank was. Deze bank werd in 1881 door de staat opgericht om sparen onder arbeiders te stimuleren. Toen de bank eind negentiende eeuw uit de voegen van haar onderkomen aan de Stadhouderskade dreigde te groeien, werd het stuk grond aan de Van Baerlestraat aangekocht. Hier verrees tussen 1899 en 1901 het nieuwe gebouw van de Rijkspostspaarbank, naar een ontwerp van toenmalig Rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel. Het monumentale pand deed tot het opgaan van de Rijkspostspaarbank in de geprivatiseerde Postbank dienst als directiegebouw. In 1985 werd het gebouw in gebruik genomen door het Sweelinck Conservatorium. Ruim twintig jaar later is het Conservatorium verhuisd naar het nieuwe gebouw op het Oosterdokseiland. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor de toekomstige functie als hotel.

Het gebouw bevat een souterrain, een bel-etage, twee verdiepingen en een zolderverdieping. De plattegrond toonde oorspronkelijk een hoofdgebouw met een lange vleugel aan de Paulus Potterstraat en een korte vleugel aan de Jan Luijkenstraat. In 1913/1914 werd deze laatste vleugel uitgebreid. Het gebouw is opgetrokken uit baksteen, afgewisseld met natuurstenen elementen als het band- en lijstwerk, decoraties en de rusticasokkel. De uitbreiding aan de Jan Luijkenstraat is goed te herkennen aan de wat sobere uitvoering in vergelijking met het oorspronkelijke gebouw. Voorbeelden zijn het ontbreken van balustrades op de daken, en rechte ramen in plaats van de boogvormige ramen zoals die in het oude gebouw geplaatst zijn.

Toen het Conservatorium zijn intrek nam in het gebouw zijn allerlei geluidsisolerende maatregelen genomen. Zo werden plafonds verlaagd, deuren vervangen en oorspronkelijke vloeren verborgen onder vloerbedekking en 'zwevende' vloeren. In het nieuwe ontwerp van het Italiaanse architectenbureau lissoni associati is geprobeerd zoveel mogelijk authentieke elementen weer terug te halen, waaronder de meeste vloeren van Javaans teakhout en Amerikaans grenenhout. Verder is geprobeerd een harmonieus contrast te vormen tussen oude en moderne elementen. Een mooi voorbeeld hiervan is de gedeeltelijk met glas overdekte binnenplaats. Het hotel zal naast de 130 kamers ook over diverse restaurants en bars, conferentie- en vergaderruimtes en een spa en gym beschikken. Deze laatste twee zijn opgezet volgens het holistische principe, waarbij er vanuit wordt gegaan dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is.

Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan de nieuwe invulling van de voormalige Rijkspostspaarbank. Over een ruim half jaar wordt het Conservatorium toch echt geopend, en zullen de vioolvormige koffertjes definitief zijn vervangen door koffers van een hele andere orde. (ARCAM/Rozemarijn Stam)

Naam: Conservatorium Hotel
Adres: Van Baerlestraat 27
Opdrachtgever: Alrov Group
Opleverdatum: 2011
www.conservatoriumhotel.com
www.lissoniassociati.com

Beeld lissoni associati Beeld
Beeld lissoni associati
De Rijkspostspaarbank in 1907. Foto Stadsarchief Beeld
De Rijkspostspaarbank in 1907. Foto Stadsarchief
Het conservatorium in 1987. Foto Stadsarchief Beeld
Het conservatorium in 1987. Foto Stadsarchief
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden