Stadsgezichten: Collage Bos en Lommerweg

Volgende week donderdag is de uitreiking van De Zuiderkerkprijs 2009. In de rubriek Stadsgezichten bespreken we ze nu alvast. Drie genomineerden dingen mee naar de titel van het beste woningbouwproject. Eerder werden in deze rubriek Het Kadegebouw en VOC Cour besproken, vandaag aandacht voor woongebouw Collage.

Het woongebouw Collage ligt in het hart van het stadsdeel Bos en Lommer. Hier wordt al een aantal jaren hard gewerkt om verschillende buurten met elkaar te verbinden en het stadsdeel te verlevendigen. Het marktplein zelf is onder handen genomen en een aantal gebouwen met groot stedelijke allure zijn verrezen. Met de overbouwing van de Ring A10 is geprobeerd de barrière die ontstaat door de ligging van deze drukke weg, te slechten.

Het gebouw Collage staat op een ingewikkelde plek in de stad. Het gebied ligt tussen de drukke Ring en de Bos en Lommerweg, in de nabijheid van het vernieuwde Bos en Lommerplein en de architectonisch interessante Hoofdweg. In het ontwerp is aansluiting gezocht met enerzijds de Amsterdamse-School architectuur (Hoofdweg) en de moderne strokenbouw (Bos en Lommerweg). Het gebouw bestaat uit drie delen. Het gevelgedeelte aan de zijde van de Hoofdweg straalt een zelfde soort ritme uit als verderop in de straat is te ervaren. Zoals architect H.T. Wijdeveld dat in de jaren dertig deed, zo brengen vandaag de dag ook Jeroen Geurst en Rens Schulze ritme aan in het gebruik van details, raampartijen en metselwerk. Aan de kant van de Bos en Lommerweg is het gebouw strakker van opzet. Aan de achterkant ligt het rustige, groene Bos en Lommerplantsoen. Hier bepalen grote balkons, loggia's en terrassen het uiterlijk van het gebouw, waarbij de witte betonnen banden zorgen voor ordening en het gebouw meer diepte geven.

In de plint zijn bedrijfsruimten gecreëerd en onder de grond bevindt zich een parkeergarage. In het pand naast het GAK gebouw zijn woonstudio's te vinden en in de andere gebouwdelen zijn appartementen van verschillende groottes gesitueerd. (ARCAM)

Architect: Geurst & Schulze Architecten
Opdrachtgever: Hillen en Roosen Projectontwikkeling bv, Amstelveen
Adres: Hoofdweg, Bos en Lommerweg
Foto's: Stefan Müller


Op dinsdag 8 december geeft Jeroen Geurst een ARCAM-lezing in theater De Brakke Grond. Voor meer informatie zie www.arcam.nl

Foto Stefan Müller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden