Stadsgezichten: Centrale Markthal

Foto's Karina van Tol Beeld
Foto's Karina van Tol

Wie kent hem niet - de 'buik van Amsterdam'? De hal waar vanuit al sinds jaar en dag groente, fruit en vis over de hele stad wordt verspreid. De Centrale Markthal - zo op het eerste oog een enorm log, bakstenen gebouw - torent ruimschoots uit boven de omliggende bebouwing, maar doordat het terrein aan de Jan van Galenstraat waarop de hal staat zo immens groot is, lijkt al het gevoel voor omvang en grootte hier te verdwijnen.

Wie de portier en de slagbomen voorbij gaat (wat mogelijk is tijdens de Dag van de Architectuur, zondag 27 juni) zal niet alleen meer ontdekken over het bouwwerk en zijn prachtige details maar ook over de Amsterdamse geschiedenis van deze plek en het marktwezen.

Die geschiedenis start in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw, toen de sociaaldemocratische wethouders Floor Wibaut en Salomon de Miranda tal van initiatieven namen om Amsterdam socialer en leefbaarder te maken. Met de bouw van een groot marktterrein in het westen van de stad wilde het stadsbestuur de voedselhandel centraliseren en reguleren.

De opzet van het terrein en de architectuur van de gebouwen werden ontworpen met de grootst mogelijke kwaliteit en representativiteit, wat ook duidelijk zichtbaar is in de Centrale Markthal uit 1934. Het ontwerp van architect Nicolaas Lansdorp is nog steeds een architectonische blikvanger op het terrein, hoewel enkele aanbouwen afbreuk hebben gedaan aan de uitstraling. In de hal waren de belangrijkste fruitgrossiers gevestigd, alsmede zestig kantoren en enkele veilingzalen. Deze laatste zijn net als de imposante klokkentoren in de loop der jaren gesloopt.

De markthal zelf zal dit lot worden bespaard. In 2007 kreeg het gebouw de status van Rijksmonument, en op dit moment wordt gewerkt aan een herstructureringsplan voor het Food Center waarbij de hal gerestaureerd zal worden. Bij de herontwikkeling wordt aansluiting gezocht bij de plek en zullen food-gerelateerde functies een plek krijgen. Zo zullen bezoekers in de toekomst wederom getuige zijn van een drukke bedoening op de marktvloer.

Wat: Centrale Markthal
Adres: Jan van Galenstraat 4
Architect: N. Lansdorp
Bouwjaar: 1934

De Centrale Markthal wordt op zondag 27 juni tijdens de Dag van de Architectuur van 10.00 tot 17.00 uur opengesteld voor publiek. Ook 15 andere hergebruikte gebouwen worden geopend, zie voor meer informatie en kaartverkoop www.arcam.nl.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden