Stadsgezichten: bedrijfsrestaurant van Shell

Foto Marcel van der Burg Beeld
Foto Marcel van der Burg

In opdracht van Projectbureau Noordwaarts en Stichting Cultuur aan het IJ wordt het voormalige bedrijfsrestaurant van Shell op het terrein van Overhoeks getransformeerd tot culturele hotspot.

Je zou kunnen zeggen dat de plek naar zijn oorspronkelijke functie terugkeert: al sinds de negentiende eeuw was de Tolhuistuin een geliefde uitgaansplek voor Amsterdammers. Hier kwam in 1938 een einde aan toen Shell het gebied kocht en afsloot voor het publiek. Het bedrijfsrestaurant - een aaneenschakeling van modules met 'tentdaken' - is net als de voormalige Shell-toren 'Overhoeks' eind jaren zestig ontworpen door architect Arthur Staal. Toen Shell zich in 2009 terugtrok in minder ruimte-intensieve nieuwbouw kwam ook het bedrijfsrestaurant vrij. Op initiatief van bewonersvereniging ANGSAW en Stadsdeel Noord werd bepaald dat dit gebied een culturele functie zou krijgen. Stichting Cultuur aan het IJ in samenwerking met Paradiso en Tijmen Vermaas werd geselecteerd om het bedrijfsrestaurant voor tenminste vijf jaar te programmeren.

Om de bouwkundige conditie van het gebouw op peil te krijgen en vorm te geven aan de nieuwe functie, schreven zij een pitch uit die werd gewonnen door VASD interieur en architectuur. De kern van hun ontwerp is om een plek voor ontmoeting en verbinding te creëren binnen de mogelijkheden van het oorspronkelijke pand. Het lage gebouw met ontzettend veel vierkante meters (4400!) was hiervoor niet direct geschikt. Door middel van een paar grote ingrepen heeft VASD de dwingende structuur weten te doorbreken.

In de oorspronkelijke situatie grensde de kantine direct aan het water en had de ingang aan de achterzijde. In de nieuwe situatie is aan de kant van het IJ grond opgespoten zodat mogelijk werd om ook aan deze zijde een entree te maken. Door deze entree te combineren met een opgetild terras wordt optimaal geprofiteerd van het prachtige uitzicht over het IJ.

Onder het adagium dat een plek pas ruimtelijk werkt als je hem beperkt en een functie geeft, is de grote binnenruimte verdeeld door tussenwanden en verhoogde vloerdelen. Speciaal voor dit project ontwikkeld 'strooigoed'-meubilair kan op steeds wisselende manieren worden samengesteld en zo het karakter van een ruimte veranderen. Op de begane grond komen dansstudio's en serviceruimten, op de eerste verdieping het restaurant 'Staal', twee multifunctionele zalen (IJzaal en Tuinzaal) en in het midden de grote zaal die als een zeven meter hoge doos in het gebouw wordt 'geplugd'. Decoratieve patronen op de vloer markeren de looproute en vluchtwegen.

De Stichting Cultuur aan het IJ brengt een zo gevarieerd mogelijk publiek samen en in het gebouw worden de ruimtes ook met elkaar verbonden. Dit gebeurt in de meest letterlijke zin door projecties op de binnenzijde van de piramidedaken. Zo is in het restaurant te zien wat er op hetzelfde moment in bijvoorbeeld de grote zaal aan de gang is.

Het voormalig bedrijfsrestaurant opent als hoofdgebouw van de Tolhuistuin hoogstwaarschijnlijk in november 2011 zijn deuren. Van 24 juni tot en met 1 augustus kan het publiek net als de afgelopen jaren alvast genieten van een voorproefje in de Tolhuistuin, gelegen achter het bedrijfsrestaurant. (ARCAM/Flora van Gaalen)

Architect: Arthur Staal (oorspronkelijk gebouw 1971), VASD interieur en architectuur (verbouwing 2011)
Adres: Buiksloterweg 5c
Link: www.tolhuistuin.nl, www.vasd.nl, www.noordwaarts.nl

Tot en met 7 mei bij ARCAM te zien: de expositie 'Farming the City', samengesteld door platform Cities over landbouw in het hartje van de stad. Een route langs alle projecten is op de smartphone gratis te downloaden via de applicatie UAR (Urban Augmented Reality). Ook is er een groeiende installatie op het ARCAM eiland te zien: 'Solution to Polution' door Farming the City en Urbaniahoeve. www.arcam.nl/exposities

Foto Noël Loozen Beeld
Foto Noël Loozen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden