Stadsgezichten: Andreas Ensemble

Op een terrein net binnen de A10 West, direct ten zuiden van de Cornelis Lelylaan, wordt deze zomer de laatste hand gelegd aan het Andreas Ensemble. Deze nieuwe woonwijk is vanaf eind 2009 in fasen opgeleverd.

© ARCAM

De wijk omvat negen gebouwen met in totaal 518 woningen, een hotel met 260 kamers, kinderopvang en nog enkele andere voorzieningen, waaronder een buurtkeuken. Het Algemeen Uitbreidingsplan van Cornelis van Eesteren uit 1934 voorzag op deze plek een woonwijk, maar in de jaren zestig werd er het Andreasziekenhuis gebouwd, naar ontwerp van architect Marius Duintjer. Dit ziekenhuis kwam na een fusie in 1996 leeg te staan en in 2005 werd het gesloopt, om plaats te maken voor de nieuwe wijk. Ook delen van het Rembrandtpark moesten voor de aanleg wijken.

Het stedebouwkundige plan voor de wijk werd tussen 2004 en 2006 uitgewerkt door Geurst & Schulze architecten uit Den Haag. De wens om een wijk te maken die zou werken als een verbindend element tussen de vooroorlogse stad binnen de A10 en de Westelijke Tuinsteden daarbuiten, beantwoordden zij met een ontwerp dat stedebouwkundige kenmerken uit beide stukken stad verenigt. De wijk heeft iets weg van een groot gesloten bouwblok, maar ook van een verzameling vrij in het groen geplaatste gebouwen.

Door de bouw van ondergrondse parkeergarages is de wijk op straatniveau autovrij. Tussen de gebouwen zijn, deels op de daken van de garages, afsluitbare groene binnentuinen aangelegd. Alle woningen zijn voorzien van ruime balkons of terrassen. Omdat de woningdichtheid in de wijk voor Amsterdamse begrippen erg hoog is, putten de ontwerpers inspiratie uit buitenlandse voorbeelden. De niveauverschillen op het terrein, de trappen en taluds, de binnentuinen en het centrale plein verlenen het Andreas Ensemble volgens Geurst & Schulze een moderne Parijse sfeer.

Behalve het stedebouwkundig plan ontwierpen Geurst & Schulze ook de zandkleurige gebouwen langs de randen van de wijk. De hoge bebouwingswanden aan de Lelylaan en de Ring A10 schermen het binnengebied af van de verkeersdrukte. In de wanden zijn onder meer het hotel en een groot aantal huurwoningen ondergebracht. De vier vrijstaande gebouwen in het binnengebied en het U-vormige gebouw in de zuidoosthoek zijn van de hand van de Londense architectengroep Tony Fretton Architects. Achter de rechtlijnige gevels van de door dit bureau ontworpen gebouwen gaan ruime en lichte woningen schuil. De onderste vijf bouwlagen zijn afgewerkt met een lichtgrijze baksteen. De twee bovenste verdiepingen springen terug ten opzichte van de onderbouw, waardoor ruimte ontstaat voor grote terrassen.

Bij de afkondiging van een bouwstop door de gemeente Amsterdam in juli 2010, werd besloten dat het Andreas Ensemble als een van de weinige projecten zou worden afgebouwd volgens de plannen uit de 'rijke' jaren van voor de crisis. Momenteel wordt het openbare gebied van sierbestrating voorzien en later zal nog de aanleg volgen van een siergracht langs de zuidoostrand, met daarover bruggen naar ontwerp van architectenbureau Korth Tielens. (ARCAM/Dave Wendt)

Woonwijk: Andreas Ensemble
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Oplevering: vanaf 2009 tot heden
Architecten: Geurst & Schulze architecten, Tony Fretton Architects

Lezing bij ARCAM: Florian Idenburg (SO-IL)

Op vrijdagmiddag 22 juli geeft Florian Idenburg (SO-IL) in het kader van het uitwisselingsproject 'Glimpses' een lezing in het ARCAM-gebouw. Klik hier voor meer informatie

© ARCAM
© ARCAM
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden