Stadsgezichten: 150 kV Station Science Park

Foto John Lewis Marshall

Amsterdam heeft veel kenmerkende gebouwen, als het ware gezichten van de stad. Maar wat schuilt er achter die muren? Soms weten we niet eens waar een gebouw toe dient, soms weten we niet uit welke tijd ze stammen, vaak weten we niet wie ze heeft gebouwd. In samenwerking met het Architectuur Centrum Amsterdam (ARCAM), start Parool.nl de serie Stadsgezichten en ontmaskert gebouwen in de stad.

In het uiterste puntje van het Science Park in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, staat sinds kort een stoer roestbruin stroomverdeelstation van Architectenbureau Schutter ETH.

Het Science Park ondergaat een metamorfose volgens het stedenbouwkundig ontwerp van KCAP architects and planners. Er wordt druk gebouwd om de al aanwezige gebouwen van bedrijven op het gebied van natuur- en wiskunde, informatietechnologie, biotechnologie en internet.

De perfecte locatie voor een heuse ontdekkingstocht over bouwterreinen, langs een paar oude kotjes (die niet zouden misstaan op het Noord-Franse platteland) met daarnaast de tijdelijke huisvesting van café-restaurant Polder, in een door Merkx + Girod vormgegeven romneyloods, en langs de imposante nieuwbouw van de faculteit der natuurwetenschappen, wiskunde en informatica van Rudy Uytenhaak. Aangekomen aan de rand van het terrein lijkt het 150 KiloVolt-verdeelstation letterlijk uit de grond op te rijzen.

De architect geeft hiermee een knipoog naar de hoogspanning van 150 kilovolt die hier in kabels vanuit de grond omhoog komt om vervolgens te worden omgezet naar respectievelijk 10.000 en 220 volt voor consumentengebruik. Samen met nog 34 andere stations garandeert deze installatie de energievoorziening van Amsterdam.

Het gebouw staat er verlaten bij, wat tot op zekere hoogte zo zal blijven in verband met de aanwezigheid van omringende elektrische kabels. Omdat het puur bedoeld is om de transformators te huisvesten, kon de architect er een sculptuur van maken. De huid bestaat volledig uit flinterdunne platen geroest Cortenstaal, gemonteerd op de onderconstructie, waardoor het gebouw in een flits doet denken aan een fabieksgebouwtje in het Ruhrgebied. De geschubde gevel, die aan de voorzijde golft en aan de andere zijden zigzagt, zorgt voor een speelse dieptewerking. De deuren zijn hierin vakkundig weggewerkt.

Vanwege de veiligheid zijn de drie stroomverdelers ondergebracht in compartimenten omkleed met beton die aan de bovenzijde open zijn zodat de warmte die vrijkomt wordt afgevoerd. De rest van het dak is bedekt met schubben verzinkt staal, wat goed te zien is vanaf de A10 en binnenkort ook vanuit de nabijgelegen hoogbouw.

Het Science Park is een gebied waar je niet zo snel komt als je er niets te zoeken hebt. Maar het is zeker een aanrader om alvast een kijkje te nemen en de sfeer te proeven van deze dynamische plek waar naast innovatie en wetenschap ook wonen, werken, horeca en sport in de toekomst een plek zullen krijgen. (ARCAM/HET PAROOL)

150 kV Station Science Park
Stadsdeel: Oost/Watergraafsmeer
Architect: Architectenbureau Schutter ETH
Opdrachtgever: Liander http://www.liander.nl
Realisatie: 2008
Foto's: John Lewis Marshall www.johnlewismarshall.com

Foto Flora van Gaalen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden