Plus

'Stadse kademuren zijn hard toe aan onderhoud'

Door de drukke bouwwerkzaamheden en het zware verkeer in de stad zal het vaker voorkomen dat een ­gesprongen hoofdwaterleiding een kademuur doet instorten, zoals zaterdagochtend het geval was op de Nassaukade. Stenen van de kade schoten tientallen meters ver weg.

Hanneloes Pen
Zaterdag stroomde het water met bakken uit het geslagen gat in de Nassaukade. Beeld Jean-Pierre Jans
Zaterdag stroomde het water met bakken uit het geslagen gat in de Nassaukade.Beeld Jean-Pierre Jans

Een groot gat met stromend water prijkt pal naast de Willemsbrug op de kruising Nassaukade-Haarlemmerweg. Het water stroomt er met bakken uit.

Mannen van Waternet werken hard om de gesprongen leiding dicht te draaien, wat pas rond half drie die middag lukt.

Brugwachter Ewoud Hooijberg van de Willemsbrug zag dat een fietsenrek op de kade met fietsen eraan onder water verdween. De stenen van de kade liggen tot tientallen meters over de stoep en langs de weg. Geparkeerde auto's langs de kade zitten onder de modder.

Honderd jaar oud
Op de brug staan groepjes mensen nieuwsgierig te kijken. "Het komt zeker door de kou," merkt een man op.

Maar daar heeft het volgens Hans van Bruggen, de bruggenbeheerder van de gemeente Amsterdam, niets mee te maken.

"De waterleiding is zo'n honderd jaar oud. Wat denk je daarvan? Slijtage is het, gecombineerd met bouwwerkzaamheden. Er wordt overal gebouwd en geheid, waardoor er druk in de grond komt," zegt Van Bruggen.

De gesprongen waterleiding ligt volgens hem twee tot drie meter diep en heeft een omvang van tachtig centimeter.

Hannah Hulsmann van sapbar Juicebrothers kijkt uit op de brug. "Ik dacht eerst dat er iemand door het ijs was gezakt. Er stonden allemaal mensen te kijken. Ik zag een grote scheur en water dat eruit sprong. Een stuk van de kade brak prompt af en ook de stoep viel ineen."

Niet de eerste keer
De politie zette een deel van de kade af. Busverkeer werd omgeleid en de brug kon niet meer open. Een deel van de binnenstad, Noord en West zat zonder water of kampte met verminderde waterdruk.

Het is niet de eerste keer dat een kademuur instort. "Amsterdam is altijd aan het renoveren en verbouwen. Het verbaast me niets dat dit gebeurt. Ze waren bezig met werkzaamheden aan het spoor. Misschien komt het daardoor," zegt Hulsmann.

Van Bruggen: "In de zomer zijn er vaak problemen met bruggen die vastzitten. Dat komt doordat de wallenhoofden steeds dichter naar elkaar toe komen omdat er zo veel wordt geheid."

Hard toe aan onderhoud
Logistiek deskundige Walther Ploos van Amstel beaamt het verhaal van de bruggenbeheerder: "Dit zal vaker gebeuren. De kades in de hele stad zijn hard toe aan onderhoud. Het zware verkeer in de stad en de bouwwerkzaamheden leggen stevige druk op de waterleiding. We hebben het wel over vijfhonderd kilometer kademuren. De gemeente heeft nu de hulp van het bedrijfsleven ingeroepen."

Afgelopen maanden richtten zinkgaten ravage aan in de Marnixstraat en op het Entrepotdok waar een deel van de kade instortte. "En dat zullen we vaker zien," zegt Ploos van Amstel.

Een woordvoerder van Waternet kan nog niet zeggen wat de oorzaak van de gesprongen hoofdwaterleiding is. "We gaan dit nu onderzoeken. We hebben prioriteit gegeven aan het dichtdraaien van de leiding en de veiligheid van de mensen."

Meer waterleed

Door een gesprongen waterleiding konden zondagmiddag geen treinen stoppen bij de perrons van station Sloterdijk. De oorzaak van de lekkage was de extreme kou van de afgelopen week. Reizigers konden enkele uren niet uitstappen op een van de perrons en moesten via station Zaandam naar de plaats van bestemming komen.

Sloterdijk was niet het enige treinstation dat afgelopen weekend te kampen had met wateroverlast. Op CS was het twee keer raak. Vrijdagnacht ontstond een grote lekkage aan de IJzijde en een dag later sprong op dezelfde plek een waterleiding.

De brandweer rukte ­zaterdagavond uit om de kranen dicht te draaien. De lekkage had geen directe invloed op het treinverkeer, maar de NS zette wel personeel in om de reizigers met een omweg naar de perrons te be­geleiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden