'Stadse fratsen': aantal wethouders dijt verder uit

Nederland telt steeds meer wethouders, vooral aangewakkerd door de politieke versplintering. In gemeenten waar een nieuw bestuur is gevormd, ligt het aantal bijna 10 procent hoger dan in 2010.

De nieuwe wethouders van Amsterdam Beeld ANP
De nieuwe wethouders van AmsterdamBeeld ANP

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat in 294 gemeenten waar de coalities nu rond zijn, 1144 wethouders zijn aangesteld. Dat zijn er 98 meer dan in 2010 en 39 meer dan in 2014.

Een oorzaak is de toegenomen politieke versplintering, waardoor meer partijen nodig zijn om een college te vormen.

Die extra wethoudersposten kosten de overheid de komende vier jaar tientallen miljoenen euro's. Afhankelijk van de omvang van de gemeente verdient een wethouder 64.000 tot 137.000 euro per jaar. Daar komen nog onkostenvergoedingen en pensioenkosten bij. Bovendien moet de gemeente wethouders na hun vertrek ruim drie jaar lang wachtgeld betalen.

Tevreden stellen
Gemeenten die één of meer extra wethouders in dienst nemen, zeggen dat er meer werk is voor de lokale overheid. Volgens deskundigen worden ook extra wethoudersposten ­uitgedeeld om alle partijen in steeds groter wordende coalities tevreden te stellen.

In Rotterdam verdubbelt het aantal wethouders van vijf naar tien. Joost Eerdmans, die met zijn Leefbaar buiten de coalitie werd gehouden, schamperde al dat het grotere aantal wethouders de burger 'handenvol geld' kost.

Het college van b. en w. in Amsterdam heeft opnieuw acht wethouders; in Zaanstad waren het er zes, waarvan drie parttime, en dat worden er zeven. Parttime wethouders zijn naar verhouding minder duur.

'Statse fratsen'
Soms neemt het aantal wethouders toe zonder dat er meer partijen in het college zitten. Zo stijgt het aantal posten in Hilversum van vijf naar zeven, omdat er een aantal grote projecten op stapel staat. Ook een kleinere gemeente als Nunspeet gaat van vier naar vijf wethouders, wat door de oppositie als 'stadse fratsen' wordt betiteld.

Professor Marcel Boogers, gespecialiseerd in lokaal bestuur, zegt dat het grotere aantal wethouders niet alleen nadelig is. "Het voordeel is dat veel partijen zich vertegenwoordigd voelen, daardoor heeft het lokaal bestuur een breed draagvlak."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden