Stadsdelen mogen straks bbq-en en voeren van dieren verbieden

De stadsdelen krijgen naar alle waarschijnlijkheid vanaf januari de bevoegdheid het barbecueën in stadsparken te verbieden. Ook mogen ze buurten aanwijzen waar het voeren van dieren niet meer is toegestaan.

In het Vondelpark gold deze zomer al een verbod op het bereiden van voedsel op open vuurBeeld anp

Per 1 januari wordt de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast: zowel het voeren van vogels als het grillen van vlees op specifieke plekken kan worden beboet.

De wijziging van de APV moet nog worden bekrachtigd door de gemeenteraad, maar een meerderheid van de raad heeft zich al achter de plannen geschaard.

De stadsdelen krijgen de bevoegdheid de locaties aan te wijzen waar barbecueën verboden is, omdat zij het beste kunnen zien in welke wijken de problematiek speelt en waar maatregelen nodig zijn.

Overlast
In het Vondelpark gold deze zomer al een verbod op het bereiden van voedsel op open vuur. Uitbreiding van het verbod is nodig want ook in andere groengebieden, zoals het Rembrandtpark, neemt de overlast toe.

Het uitdelen van boetes à 70 euro was tot op heden niet mogelijk want het verbod was nog niet in de APV opgenomen. Vanaf komende zomer kan dus wel beboet worden.

Het voeren van dieren zoals duiven of eenden wordt meestal niet direct als hinderlijk gezien, maar het voer is wel een belangrijke voedingsbron voor ongedierte, zoals ratten.

Die zijn een snel groeiende vorm van overlast voor veel Amsterdammers. Bovendien dragen ratten soms de gevaarlijke ziekte van Weil bij zich, waardoor de volksgezondheid gevaar loopt.

Het voerverbod is daarom voor komend jaar aangewezen als een prioriteit voor de gemeentelijke handhavers. Daarvoor is het wel nodig dat de wijkbestuurders in de bestuurscommissies de plekken kunnen aanwijzen waar te veel voer wordt gestrooid.

Wethouder Laurens Ivens (Dierenwelzijn) gaf eerder al aan dat onwetende moeders die met hun kinderen de eendjes voeren, niet direct doelwit zullen zijn van de opsporingsambtenaren.

Mensen die wekelijks tassen vol brood weggooien zijn dat wel. Ook een overtreding van het voerverbod kan een boete van 70 euro opleveren.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden