Stadsdelen moeten snoeien, burger voelt de pijn

De stadsdelen moeten fors bezuinigen: 14 miljoen euro vanaf 2017. Amsterdammers zullen de gevolgen voelen. Er wordt gesneden in veiligheid en voorzieningen voor burgers. 'De bewoners worden geraakt op alle fronten.'

Maarten van Dun
Stadsdelen moeten een besparing van 14 miljoen euro doorvoeren. Beeld anp
Stadsdelen moeten een besparing van 14 miljoen euro doorvoeren.Beeld anp

Minder afvalbakken in Zuid, geen taalonderwijs in Nieuw-West, verschraalde schuldhulpverlening in West en Oost en geen handhaving op woonfraude, prostitutie, illegale feesten en brandveiligheid in grote delen van de stad.

Het zijn een paar voorbeelden van de gevolgen van de forse bezuinigingen die de bestuurscommissies krijgen opgelegd van het college. Wethouder Udo Kock (Financiën) heeft geld nodig doordat de vastgoedportefeuille van de stad een grote financiële strop oplevert.

Afgeschreven
De stadsdelen moeten meebetalen aan het dure onderhoud van een handvol parkeergarages in Zuidoost en Noord, die eigendom zijn van de gemeente. De garages hebben geen economische waarde en moeten volledig worden afgeschreven. Ook kampt een aantal schoolgebouwen en sportaccommodaties met groot achterstallig onderhoud.

Het grootste deel van die strop, zo'n 58 miljoen euro, wordt opgevangen door de verkoop van gemeentelijk vastgoed en vanaf 2019 komt een kleine 12 miljoen euro uit de algemene middelen. De bestuurscommissies draaien op voor de resterende jaarlijkse kosten van 14 miljoen euro.

Gevoelig raken
Oost moet jaarlijks ruim 2,4 miljoen euro inleveren, net als Nieuw-West. West en Zuid moeten 2,3 miljoen euro korten, terwijl Zuidoost, Centrum en Noord tot 1,6 miljoen euro kwijtraken.

De bestuurscommissies vergaderen dinsdag en woensdag over waar het geld vandaan moet komen. Deze week moeten zij aan b. en w. laten weten hoe ze dat doen. Volgens de stadsdelen kunnen ze niet meer bezuinigen zonder de eigen burgers gevoelig te raken.

Tal van voorzieningen en diensten van de stadsdelen zullen verdwijnen, zoals trainingen voor ouderen en re-integratietrajecten voor werklozen. De aanpak van parkeeroverlast en een betere afvalinzameling worden teruggeschroefd, net als cameratoezicht en de inzet van straatcoaches. Veel taken worden volledig overgedragen aan de gemeente, omdat de bestuurscommissies straks geen geld hebben.

In concepten van de brieven die de stadsdeelbestuurders aan het college zullen sturen, is de frustratie duidelijk te lezen. Zo schrijft Achmed Baâdoud, voorzitter van het stadsdeel Nieuw-West: "Kaasschaven is geen optie meer, slechts principiële keuzes volstaan. Dat zijn soms voor de bewoners en ondernemers van Nieuw-West zeer pijnlijke keuzes."

Inhakken
Ook in Zuid is er onvrede. Voorzitter Sebastiaan Capel: "Deze keuzes leiden ertoe dat doelstelling uit het coalitie­akkoord niet kunnen worden gerealiseerd." Ivar Manuel, voorzitter van Oost, is stelliger: "Het is een idee-fixe dat in Oost nog veel geld te vinden is. Dit hakt diep in het fijnmazige voorzieningenniveau. De bewoners van Oost worden geraakt op alle fronten."

"Dit is hoe we met elkaar een groot vastgoedprobleem oplossen," zegt een woordvoerder van wethouder Kock. "Er is gezocht naar een compromis en ook de centrale stad neemt verantwoordelijkheid. We willen dit in goed overleg doen."

Lees verder: Bezuinigingen stadsdelen komen hard aan [+]

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden