Stadsdelen krijgen extra tijd voor bezuinigingsopdracht

De zeven stadsdelen krijgen van de centrale stad extra tijd om de hun opgelegde bezuinigingsopdracht in te vullen. De stadsdelen moeten het structureel met 14 miljoen minder doen, maar krijgen tot volgend jaar om te bezien waar de helft van dat bedrag gevonden wordt.

In Nieuw-West wordt een half miljoen bezuinigd op kinderboerderijen Beeld anp
In Nieuw-West wordt een half miljoen bezuinigd op kinderboerderijenBeeld anp

Dat is de uitkomst van het hoog oplopende conflict tussen de Stopera en de zeven bestuurscommissies. Die kregen tot hun grote schrik een gezamenlijke bezuinigingsopdracht van 14 miljoen voor hun kiezen, waarbij bovendien gold dat ze niet mochten snoeien op veiligheid, reiniging en de uitvoer van wettelijke taken. Vorige maand verlichtte het college de pijn al enigszins, door een 'ingroeiregeling': in 2017 is de bezuiniging 7 miljoen, in 2018 10,5 miljoen maar vanaf 2019 moet het hele bedrag bezuinigd worden.

Nu is besloten dat de helft van het complete bedrag direct gevonden moet worden, maar de zoektocht naar de overige 7 miljoen pas volgend jaar, bij het opstellen van de voorjaarsnota, voltooid hoeft te worden.

Desalniettemin doen de door de stadsdelen voorgestelde bezuinigingen pijn. In Nieuw-West wordt een half miljoen bezuinigd op kinderboerderijen, in Zuid een kwart miljoen euro op natuur- en milieuteams. In Oost wordt 5,5 ton gevonden bij 'thuismaaltijden, sportstimulering en activerende leefstijl'. Het leeuwendeel van de 7 miljoen wordt gevonden bij het bestuur en de ondersteuning van de bestuurscommissies zelf.

Protest tegen de bezuinigingen Beeld Het Parool/Maarten Brante
Protest tegen de bezuinigingenBeeld Het Parool/Maarten Brante

Protest uit Zuidoost

"Buurtwerkkamers open, buurtwerkkamers open!" klinkt het voor de gesloten deuren van de stopera. Het scanderen wordt begeleid door gerammel van potten en pannen. Medewerkers van de buurtwerkkamers van Amsterdam Zuidoost hebben kort geleden te horen gekregen dat het potje waaruit ze tot nu toe hun subsidie ontvingen, is opgedroogd.

"Buurtbewoners helpen elkaar met bijvoorbeeld taallessen, brieven lezen en schuld aflossen," Somt André van Berkum (55) op. "Dankzij de werkkamer heb ik een betaalde baan." Het gejoel zwelt aan als woordvoerders van de SP, Groenlinks en PvdA naar buiten komen. Eén voor één leggen de buurtbewoners en vrijwilligers aan hen uit waarom de buurtwerkkamer niet mag verdwijnen.

Wanneer Nettie Duindam van de SP belooft haar stinkende best te gaan doen, klinkt er boegeroep vanuit de menigte. Aïscha Richardson (35, moeder van acht) pakt de megafoon. "Dat is ons al beloofd door de voorzitter van het stadsdeel en daar hebben we nooit meer wat van gehoord," zegt ze. "Wat kunt u ons concreet beloven?"

Niet zo veel, blijkt. Het blijft bij een toezegging van de PvdA en Groenlinks om het probleem tijdens de volgende vergadering ter sprake te brengen. Trees Samuel (66): "Ik ben gepensioneerd. Als groep oudere mensen komen we vaak bij elkaar om te helpen als er iets mis is, want als je naar een instantie moet, kost het vaak weken voor er een oplossing is. Waar moet ik zometeen dan naartoe?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden