Stadsdelen boos om voorstel van wethouder ­Choho

Een uitnodiging van wethouder ­Abdeluheb Choho aan de leden van de bestuurscommissies om mee te denken over de toekomst van het bestuurlijk stelsel in Amsterdam, heeft kwaad bloed gezet in de stadsdelen.

Patrick Meershoek
Wethouder ­Abdeluheb Choho Beeld anp
Wethouder ­Abdeluheb ChohoBeeld anp

Bizar, noemt fractievoorzitter Alphons Muurlink van de PvdA in Noord het verzoek van de wethouder. "Een maand nadat de gemeenteraad met een minimale meerderheid heeft besloten de bestuurscommissies op te doeken, komt er een uitnodiging om mee te praten over de situatie na onze opheffing."

In zijn mail nodigt wethouder Choho (D66) alle bestuurscommissie­leden uit om begin april in de Stopera bijeen te ­komen om te praten over de verdere invulling van het vorige maand genomen besluit. 'Op basis van uw ervaring en uw inzichten kunt u met ­suggesties en aandachtspunten ­bijdragen aan het werkend krijgen van het nieuw bestuurlijk stelsel,' ­aldus de mail.

Geen behoefte
Muurlink zegt totaal geen behoefte te hebben aan een bijeenkomst met de wethouder over dit onderwerp. "Vooral niet omdat het gaat over de borging van de democratische controle, zoals in de brief staat. Die ­democratische controle is een maand geleden door dezelfde wethouder ­afgeschoten."

Paulus de Wilt van GroenLinks in Nieuw-West gaat ook niet op uitnodiging in.

Raar moment
"Die komt op een raar moment, namelijk nadat u de boel al heeft dichtgetimmerd. Liever zou ik meedenken hoe uw plan vervangen kan worden door een meer robuust democratisch stelsel. Dat is pas zinvol als uw plan van tafel is."

PvdA en GroenLinks waren ook in de gemeenteraad faliekant tegen het voorstel om de huidige bestuurscommissies te vervangen door in elk stadsdeel drie benoemde bestuurders en een gekozen adviescommissie neer te zetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden