Stadsdeelraad legt werk neer

AMSTERDAM - Een meerderheid van de deelraad in Oost-Watergraafsmeer vindt dat de coalitieonderhandelingen te lang duren. Daarom zal de deelraad niet meer vergaderen totdat een akkoord over een nieuwe coalitie is bereikt.PvdA-fractievoorzitter Gery de Boer vroeg de deelraad gisteravond opnieuw het dagelijks bestuur, dat sinds het vertrek van GroenLinks is uitgedund, te steunen, maar de oppositie liet bij monde van CDA-fractievoorzitter Tim Stok weten daar niets in te zien.

Stok betoogde dat de vergaderingen moeten worden opgeschort totdat duidelijkheid bestaat over een nieuwe coalitie.

De oppositie vindt dat sprake is van reputatieschade van het stadsdeel na al het gesteggel over de vraag welke partij tot de coalitie met PvdA en Méérbelangen moet toetreden en wie dan dagelijks bestuurder voor die partij moet worden.

De gehele deelraad, op Méérbelangen na, steunde Stok uiteindelijk. Voorlopig zullen ook de commissievergaderingen niet doorgaan. Stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet haastte zich te zeggen dat het dagelijks bestuur gewoon zijn werk zal blijven doen totdat de deelraad weer bijeenkomt.

De coalitieonderhandelingen tussen PvdA, Méérbelangen en SP zitten muurvast. Vorige week werd bekend dat Méérbelangen er moeite mee heeft dat de beoogde kandidaat van de SP, Willem Paquay, niet in het stadsdeel woont en ook niet bereid is zich daar te vestigen.

De SP houdt vast aan Paquay, die volgens de socialisten de beste kandidaat is, onder meer vanwege zijn kennis van het welzijnswerk. De partij vindt dat het gezin Paquay voor een korte periode van twee jaar niet van Noord naar Oost hoeft te verhuizen. Ook VVD, CDA en D66 vinden dat Paquay als stadsdeelbestuurder in het stadsdeel hoort te won en .

PvdA, Méérbelangen en de SP zijn op alle andere punten tevreden over het akkoord dat ze hebben bereikt. Om de onderhandelingen over de vraag wie dan dagelijks bestuurder voor de SP moet worden vlot te trekken, stelt de PvdA voor een bemiddelaar aan het werk te zetten. Karen Wegner van de SP: ''Wij hebben daarmee ingestemd, maar wat ons betreft valt er weinig te onderhandelen.''

Méérbelangen zal deze week eerst maar eens met Paquay praten. Frans Romkema: ''Als hij de kandidaat is die zo veel van welzijn weet, wil ik dat wel eens horen.''

Na het gesprek zal de buurtpartij een beslissing nemen over de vraag of een bemiddelingspoging zin heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden