Lezersbrief

‘Stadsdeelpolitiek is wel degelijk effectief’

Voorzitter van stadsdeelcommissie Nieuw-West Pieter Nijhoff is ervan overtuigd dat voor stadsdeelcommissieleden een volwaardige rol in de Amsterdamse politiek is weggelegd, zo betoogt hij in deze ingezonden brief. 

null Beeld ANP
Beeld ANP

We hebben in ons leven allemaal wel een situatie meegemaakt die je liever anders of beter had gewild. Het huidige bestuurlijke stelsel van Amsterdam had te kampen met kinderziektes en er zijn in het begin verkeerde keuzes gemaakt. Wel is iedere volksvertegenwoordiger in dit bestuurlijk stelsel begonnen met idealen en hart voor de buurt.

Binnen de Stadsdeelcommissie zijn we met elkaar aan de slag om het beste wat mogelijk is uit het bestuurlijk stelsel te halen. Om te doen waarvoor we gekozen zijn, de rol van oren en ogen van de wijk op ons te nemen en met alle middelen die we hebben de opgedane signalen, vragen en verhalen te vertalen naar de politiek. Klagen of in de slachtofferrol gaan zitten heeft geen zin. Vanuit de stadsdelen zijn onderwerpen als bouwwoede en verkamering inmiddels op de agenda gezet en gaat Amsterdam daarmee aan de slag. Op deze manier gaan we wel degelijk over zaken.

Ogen en oren

In een jaar tijd hebben de stadsdeelcommissies (SDC’s) stappen gemaakt en zijn er dingen positief veranderd. Nu moeten we dingen verbeteren om als stadsdeelcommissielid een volwaardige rol in de Amsterdamse politiek te kunnen spelen en op die manier de volksvertegenwoordiger te kunnen zijn die de stemmen en steun van de achterban en het gebied vertegenwoordigt. De lokale politiek heeft meer middelen nodig.

Onze belangrijkste rol is om ‘de ogen en oren’ te zijn van de bewoners in je gebied. Ik wil dan ook elk SDC-lid oproepen om uit zijn bubbel te stappen en naar zoveel mogelijk bewonersavonden, bijeenkomsten en lokale initiatieven te gaan, om daar zoveel mogelijk het gesprek aan te gaan met mensen van buiten je eigen achterban.

In dit werk kom je op onverwachte plekken en mag je kennismaken met bevlogen en betrokken bewoners en ondernemers. In april hebben we in Nieuw-West de eerste werkconferentie voor alle SDC-leden van Amsterdam gehouden. De adviezen van de stadsdeelcommissie zijn haar belangrijkste instrument. Daarom pleiten wij voor het openbaar publiceren van deze adviezen inclusief een stemverdeling.

Daarnaast pleiten we voor een uniform, digitaal en openbaar kanaal voor de adviezen van de SDC’s aan de gemeenteraad en haar commissies. Heel belangrijk is dat onze adviezen aan de gemeenteraad standaard worden geagendeerd in raads- of commissievergaderingen en daar besproken worden. De reactie vanuit de gemeenteraad op het advies kan dan weer worden teruggestuurd aan de SDC, zodat het duidelijk wordt wat er met het advies wordt gedaan.

Lieve stad

Het afgelopen jaar heb ik de eer gehad om als stadsdeelcommissie­voorzitter Nieuw-West te mogen ­dienen. Ik heb die tijd gebruikt om onze rol beter af te kaderen, de vergaderstructuur te verbeteren en de samenwerking met elkaar en de gemeenteraad te optimaliseren.

Ik prijs me gelukkig om in onze mooie stad en ons mooie stadsdeel te leven. Verandering is soms moeilijk en zwaar, maar ik zie in de afgelopen twintig jaar dat we er samen echt op vooruit zijn gegaan. Ik geloof in onze stad en in onze mensen. Er zijn zoveel mooie initiatieven, zoveel bevlogen vrijwilligers, zoveel innovatieve ondernemers én ook zoveel betrokken stadsdeelcommissieleden, gemeente­raadsleden en betrokken bewoners. Laten we samen blijven zorgen voor die lieve stad die Amsterdam is, voor iedereen.

Pieter Nijhoff, voorzitter Stadsdeelcommissie Nieuw-West (voor GroenLinks)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden