Stadsdeelbestuurders krijgen toch geen loonsverhoging

De voltallige oppositie én de SP hebben zich tegen een aangekondigde loonsverhoging voor negen stadsdeelbestuurders gekeerd. Huiverig voor zo veel druk zien de coalitiepartijen toch maar af van de maatregel.

Beeld ANP

In financieel opzicht gaat het nergens over. 100.000 euro wordt er in de begroting 2019 vrijgemaakt om negen bestuurders in de stadsdelen Centrum, Noord en Zuidoost een loonsverhoging te geven van 500 euro per maand.

Hierdoor gaan zij net zoveel als verdienen hun collega-bestuurders in de overige stadsdelen. 100.000 euro is peanuts op een totale begroting van 5 miljard euro. Toch houdt het plan de gemoederen bezig. Want politici die andere politici salarisverhoging geven, dat ligt altijd gevoelig.

Niet uit te leggen
Het college wil de salarissen gelijktrekken omdat het bestuurswerk in alle zeven stadsdelen even zwaar is. Dat is opmerkelijk omdat het verschil in inkomen vorig jaar opnieuw werd vastgesteld omdat niet alle stadsdelen evenveel inwoners tellen. De grens werd gelegd bij 100.000 inwoners.

Centrum, Noord en Zuidoost zitten daaronder, bestuurders in deze stadsdelen ontvangen 6196 per maand. In de overige stadsdelen krijgen de bestuurders 6674 euro (bruto) per maand.

Dinsdag wordt de maatregel nog in het college van b. en w. besproken, maar de leiders van de coalitiepartijen zijn inmiddels op hun schreden teruggekeerd. Na intern beraad, maandagavond, zijn GroenLinks, D66, PvdA en SP tot de conclusie gekomen dat het gelijktrekken van de salarissen nu niet is uit te leggen.

Meer zaken regelen
Dat komt vooral omdat coalitiepartner SP zich mordicus tegen het plan heeft gekeerd. Fractievoorzitter Erik Flentge dreigde zich zelfs aan te sluiten bij pogingen van de oppositie om de salarisverhoging weg te stemmen.

Hoewel de steun van de SP niet noodzakelijk is om het gelijktrekken van de salarissen door de raad te krijgen, zou dit toch een van de eerste onderwerpen zijn waarbij de nieuwe coalitie verdeeld stemt. Binnen de PvdA was er ook steeds meer twijfel.

Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks, bevestigt dat de coalitiepartijen inmiddels willen afzien van de maatregel. "We willen op een ander moment gaan kijken naar de hele arbeidsrechtelijke positie van onze stadsdeelbestuurders. Want meer zaken dan alleen het salaris zijn niet goed geregeld, zoals de arbeidsongeschiktheidvoorzieningen."

Fel verzet
Ook de keuze om het salaris van de negen bestuurders die het minst ­verdienen, te verhogen, wordt heroverwogen. Het idee is nu om bij de volgende stelselwijziging, het gemiddelde te nemen van de salarisniveau's, zodat de andere bestuurders iets inleveren om hun minder verdienende collega's te compenseren.

De voltallige oppositie was fel tegen het plan de salarissen te verhogen. Onder leiding van de VVD werd een amendement aangekondigd om de verhoging te doneren aan het Friendship Sports Centre.

Forum voor Democratie, de Partij van de Ouderen, CDA, Bij1 en de Partij voor de Dieren steunen dat plan. Ook Denk en de ChristenUnie zijn tegen, maar willen een andere besteding van het geld.

"Het is verstandig dat de coalitiepartijen dit voorstel van het college niet steunen," zegt oppositieleider Eric van der Burg (VVD). "Dit soort salarisverhogingen deden meer denken aan de ING-top dan die van de gemeente Amsterdam."

€100.000

De kosten van de salerisverhogingen van de stadsdeelbestuurders in Centrum, Noord en Zuidoost bedragen een ton.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden