Stadsdeelbestuur Zuid positief over opvang uitgeprocedeerden

Ondanks verzet in de buurt geeft de stadsdeelcommissie in Zuid groen licht voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in de voormalige brandweerkazerne in Buitenveldert. Ook het dagelijks bestuur zal volgens ingewijden positief besluiten over het plan.

De brandweerkazerne in Buitenveldert Beeld Google Streetview
De brandweerkazerne in BuitenveldertBeeld Google Streetview

Het dagelijks bestuur komt pas over een week met een advies. Volgende week is er nog een avond voor omwonenden van een andere opvanglocatie in Zuid. Portefeuillehouder Flora Bremer laat weten daarna met een advies voor alle drie de locaties in Zuid te komen.

De aankondiging van de opvang van circa tachtig ongedocumenteerden in Buitenveldert veroorzaakte grote onrust in de buurt. Tijdens een informatieavond lieten omwonenden vorige week weten te vrezen voor hun veiligheid en de uitstraling van het naburige winkelcentrum Gelderlandplein.

Leeg gebouw
Stadsdeelcommissielid Angelo Verhoeven (D66) zegt de zorgen serieus te nemen, maar voegt er meteen aan toe dat Zuid het als meest welvarende stadsdeel aan zijn stand verplicht is een bijdrage te leveren. "We hebben een gebouw dat leeg staat en geschikt is."

De VVD stemt als enige partij tegen de komst van de groep. Verhoeven zegt het te betreuren dat de commissie niet unaniem is. "De VVD vindt het een gigantisch probleem. Terwijl het toch de eigen staatssecretaris Harbers is, die deze pilot heeft opgezet."

VVD'er Ronnie Eisenmann laat weten dat zijn partij zich niet kan vinden in het advies. "Tijdens de bewonersavond heeft een overgrote meerderheid van bijna 400 bezoekers blijk gegeven van hun ongenoegen en hun reële angsten. Het zou van volstrekte ongegeneerdheid getuigen als het college aan die bezwaren voorbij gaat."

Positief advies
Met de positieve adviezen van het bestuur in Zuid is het pleit nog niet beslecht. Een actiecomité van bewoners en winkeliers heeft inmiddels aangekondigd naar de rechter te zullen stappen om de komst van de ongedocumenteerden tegen te houden.

De stadsdelen Noord en Zuidoost komen met een negatief advies voor de opvang in respectievelijk Mariëndaal in Nieuwendam en de Albert Camuslaan in Venserpolder. De stadsdeelcommissie in Noord vindt dat de opvang niet past bij de status van ontwikkelwijk.

Alternatieve plek
In Zuidoost zijn het praktische overwegingen die hebben geleid tot een negatief advies. Het dagelijks bestuur vindt het gekozen pand en de omgeving ongeschikt voor de opvang van ongedocumenteerden. Er wordt gezocht naar een alternatieve plek.

In Oost is inmiddels een positief advies afgegeven voor de opvang aan de Zeeburgerdijk. Daar zijn zorgen over, omdat het Leger des Heils en HVO-Querido daar al gevestigd zijn. De stadsdeelcommissie praat volgende week over de opvang aan de Danie Theronstraat.

Amsterdam is met het kabinet overeengekomen om per 1 juli 500 ongedocumenteerden onderdak te bieden op een tiental locaties. De mensen mogen maximaal anderhalf jaar blijven en moeten tijdens hun verblijf het juridisch traject vervolgen voor een verblijfsvergunning of werken aan terugkeer naar eigen land.

Lees ook: Dit zijn de 7 mogelijke locaties voor opvang van asielzoekers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden