Stadsdeel Zuidoost verliest bestuurder Emile Jaensch aan Oegstgeest

Emile Jaensch, dagelijks bestuurder van stadsdeel Zuidoost, wordt burgemeester in de Zuid-Hollandse stad Oegstgeest. De VVD'er is maandagavond voorgedragen door de gemeenteraad van de stad onder de rook van Leiden.

Josien Wolthuizen
Emile Jaensch Beeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)
Emile JaenschBeeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)

Jaensch (47) volgt Jan Waaijer (CDA) op, die sinds april vorig jaar waarnemend burgemeester van Oegstgeest was. Daarvoor was Els Timmers-van Klink (VVD) zestien jaar lang burgemeester.

De in Rotterdam geboren en in Zeeland opgegroeide Jaensch laat via Twitter weten vereerd te zijn met de voordracht. Hij zegt zin te hebben in zijn nieuwe job.

Pieter Litjens
Op Twitter stromen de reacties op het transfernieuws binnen. 'Goed nieuws voor Oegstgeest, slecht nieuws voor Zuidoost,' aldus partijgenoot en gemeenteraadslid Daniel van der Ree. Wethouder Eric van den Burg, eveneens een VVD'er, zegt het daarmee eens te zijn. 'Zo ontzettend fijn voor hem,' voegt hij eraan toe.

Jaensch was sinds 2007 dagelijks bestuurder in stadsdeel Zuidoost, waar hij toen onder meer de verantwoordelijkheid kreeg over de portefeuille Financiën. Hij volgde destijds Pieter Litjens op, die toen burgemeester werd in Aalsmeer.

Partijcultuur
Tussen 2002 en 2006 was hij stadsdeelvoorzitter van Oud-Zuid. In die functie hield hij zich onder meer bezig met de passage onder het Rijksmuseum, een onderwerp dat toen tot in Den Haag tot verhitte debatten leidde. Jaensch maakte zich er met succes hard voor de passage open te stellen voor fietsers en voetgangers, iets waar veel Amsterdammers hem tot op de dag van vandaag dankbaar voor zullen zijn.

De politicus, die in 1988 in Amsterdam ging wonen om te studeren, koos eenmaal afgestudeerd voor de VVD. 'De partijcultuur bleek heel prettig, ik had ook bij de PvdA gekeken maar die was mij te zuur,' zei hij in 2005 in Het Parool. Hij hielp het politiek café Libertijn runnen, werd gekozen in het bestuur van de VVD-afdeling Zuid, de grootste van het land, en raakte - in het kielzog van de bejaarde actievoerder Piet Kranenberg - betrokken bij de 'steentjes en stoeltjes'-actie tot behoud van het Olympisch Stadion.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden