Stadsdeel Zuid zet plannen voor omstreden kunstwerk door

Ondanks hevige protesten van omwonenden zet stadsdeel Zuid de plannen door voor de plaatsing van het omstreden kunstwerk Westland Wells. Het werk krijgt een plek op de Theophile de Bockstrook.

Door Patrick Meershoek
Een artist impression van het kunstwerk. Beeld Femke Schaap
Een artist impression van het kunstwerk.Beeld Femke Schaap

Het besluit van het stadsdeelbestuur volgt het onlangs verschenen advies van de bezwaarschriftencommissie, die meer dan honderd bezwaarschriften in behandeling nam.

"De commissie heeft goed gekeken naar alle bezwaren en stelt vast dat wij de juiste procedure hebben gevolgd," zegt stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel. "Wij zien geen reden om af te wijken van het besluit van de voormalige deelraad om dit vernieuwende kunstwerk op deze plek te zetten."

Lichtmast
Buurtbewoners reageren verontwaardigd op het besluit. "Schandalig dat er zo respectloos wordt omgegaan met de mening van de buurt," zegt Hayke van Dommelen. "Al onze input is vanaf het begin zinloos geweest. We vinden het diep triest."

Westland Wells van kunstenares Femke Schaap behelst drie groepen objecten waarop na het invallen van de duisternis vanuit een lichtmast beelden van een fontein, een bron en een waterval worden geprojecteerd. Het is de eerste videoinstallatie in de openbare ruimte in Amsterdam.

Geen hout
De tegenstanders vinden onder meer dat de buurt onvoldoende betrokken is geweest bij de procedure. Sommige mensen vinden de videoinstallatie lelijk, anderen vrezen dat het kunstwerk zal leiden tot aantasting van het groen, dat het lichtvervuiling oplevert, leidt tot grotere verkeersonveiligheid en zorgt voor epileptische aanvallen bij mensen die gevoelig zijn voor flikkerende lichtbeelden.

De bezwaarschriftencommissie is van mening dat de argumenten van de tegenstanders juridisch geen hout snijden. De commissie vindt de plaatsing van het kunstwerk passen in de doelstelling nieuwe kwaliteiten toe te voegen aan het gebied. "Het werk vergroot de aantrekkelijkheid en de verblijfswaarde voor bewoners, bezoekers, passanten en geïnteresseerd kunstpubliek."

Het stadsdeel heeft de buurt uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op dinsdag 15 maart. Capel zal daar een toelichting geven op het besluit om het kunstwerk toch te plaatsen.

Lees verder: Burgers en bestuur in Zuid botsen op klassieke wijze over kunst [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden