'Stadsdeel Zuid wist al maanden van achteruitgang Heineken Experience'

Een uitgang van de Heineken Experience op het achtergelegen Marie Heinekenplein blijft de gemoederen bezighouden. Volgens buurtbewoners wist stadsdeel Zuid al maanden van het voornemen bezoekers de attractie te laten verlaten via het plein.

Protest op het Marie Heinekenplein afgelopen zaterdag.Beeld Roy del Vecchio

Het stadsdeel erkent dat hierover al medio november een adviesgesprek is geweest tussen ambtenaren van de afdeling Vergunningen van het stadsdeel en de Heineken Experience. Volgens een woordvoerder van Zuid wisten de bestuurders van het stadsdeel echter nergens van.

Boze omwonenden van het Marie Heinekenplein vinden de timing verdacht: voorafgaand aan de officiële vergunningaanvraag op 9 december is uit-en-ter-na gediscussieerd over de herinrichting van het plein. Op 7 december werd het ontwerp hiervoor uiteindelijk goedgekeurd.

Gefrustreerd
De buurt is gefrustreerd omdat het buurtplein volgens hen steeds meer het karakter krijgt van een uitgaansplein voor toeristen en horecapubliek uit de hele stad, waar het er nu met name overdag nog redelijk gemoedelijk is.

Volgens Wouter Huisman van de vve van de bewoners van het Marie Heinekenplein kan de herinrichting niet los worden gezien van de wens van de bierbrouwer een achteruitgang te creëren. 'Als straks een miljoen mensen per jaar met trek in bier de brouwerij verlaten en uitkomen op een plein met allemaal cafés, dan is het gedaan met de sfeer op dit plein.'

Tijdens een protestmanifestatie op zaterdag klonken veelvuldig geluiden dat het ongeloofwaardig zou zijn dat de herinrichting en de achteruitgang niets met elkaar te maken zouden hebben. Stadsdeel Zuid zegt dat het onzin is dat er een verdacht verband zou zijn. 'Dat heeft helemaal niets met elkaar te maken.'

Tijdelijk ingetrokken
Heineken heeft de vergunningaanvraag inmiddels tijdelijk ingetrokken. Volgens directeur Dirk Lubbers van de Heineken Experience betekent dit echter niet dat het bedrijf afziet van haar plannen. 'We hadden al een goede aanvraag gedaan, maar we willen graag een nog betere. Het is een kwestie van juridisch de puntjes op de i zetten.'

Naar nu blijkt heeft Heineken deze zomer nog geprobeerd een uitgang te bewerkstelligen aan de zijkant van de Experience, aan de Ferdinand Bolstraat. Dit paste volgens ambtenaren echter niet: de straat is hier te smal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden