Stadsdeel Zuid vraagt actie tegen bootplassers

Stadsdeel Zuid krijgt veel klachten over wildplassen vanaf pleziervaartuigen. Dat is gek genoeg niet verboden. Zuid wil dat wethouder Sharon Dijksma (water) daar verandering in brengt.

Beeld ANP

Dat schrijft het stadsdeel in zijn reactie op de Nota Varen. Daarin staan allerlei maatregelen die vanaf komend vaarseizoen de overlast op de grachten moeten terugdringen.

Zo zullen sloepen met meer dan twaalf passagiers alleen nog met een vergunning mogen varen, gaan de leges flink omhoog en stelt de wethouder een nachtsluiting voor in het centrum vanaf 23.00 uur 's avonds.

Diverse stadsdelen, waaronder West en Zuid, zijn kritisch over dat vaarverbod in de binnenstad in de nachtelijke uren.

Volgens de stadsdelen zullen schippers uitwijken naar de grachten net buiten het centrum, zoals de Kostverlorenvaart, het Jacob van Lennepkanaal en de Amstelkanalen. West vindt daarom dat Dijksma beter helemaal af kan zien van de nachtsluiting, Zuid wil dat er ook na 23.00 uur genoeg handhaving beschikbaar blijft om overlast te meten.

Daarnaast wijst Zuid op een omissie in de gemeentelijke regelgeving, de APV, die wildplassen op straat wel verbiedt, maar vanaf een bootje niet.

Dat heeft het stadsdeel goed gezien: 'Het is verboden op of aan de weg buiten een urinoir of andere toiletgelegenheid datgene te verrichten waarvoor een toiletgelegenheid is bestemd,' staat het voorzichtig in de APV.

Wrakken
Volgens Zuid klagen inwoners regelmatig over plassende passagiers op het water, en zou Dijksma de APV zo moeten aanpassen dat dit niet meer mag. Verder wil Zuid toiletten bij de populaire op- en afstapsteigers, voor recreanten met hoge nood.

Het stadsdeel signaleert ook dat de gemeente weinig kan doen tegen half gezonken bootjes en andere wrakken op het water. Die zouden op dezelfde manier aangepakt moeten worden als fietswrakken, vindt Zuid. West twijfelt aan de haalbaarheid van de gewenste overstap naar elektrisch varen.

De gemeenteraad bespreekt de kwestie morgen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden