Stadsdeel Zuid trekt steun voor Johan Cruijffplein in

Het dagelijks bestuur van Zuid trekt zijn instemming met de vernoeming van het Stadionplein naar Johan Cruijff in.

Het Stadionplein in Zuid Beeld Eva Plevier
Het Stadionplein in ZuidBeeld Eva Plevier

Het bestuur ging in januari akkoord met de naamswijziging, maar zegt dinsdag dat het besluit op grond van onjuiste informatie is genomen.

Op basis van de aangeleverde informatie verkeerde het bestuur in januari in de veronderstelling dat de straatnamencommissie een positief advies had gegeven.

Afgelopen weekeinde kwam echter het vertrouwelijke advies van de straatnamencommissie op straat te liggen. Het bleek dat de commissie juist een negatief advies over de naamsverandering had gegeven.

Zuid voelt zich op het verkeerde been gezet. "Nu is gebleken, dat het besluit van het dagelijks bestuur is genomen op basis van onjuiste informatie, is besloten het advies in te trekken", stelt het stadsdeel. "Wij wachten het nadere proces met betrekking tot de naamswijziging af."

Gevolgen
Onduidelijk is nog wat deze stap betekent voor het besluit van het college. De vernoeming van de openbare ruimte is een verantwoordelijkheid die rust bij de burgemeester. Hij kan daarbij om advies vragen, maar kan ook besluiten om dat advies in de wind te slaan.

Volgens ingewijden op het stadhuis was het vernoemen van het stadionplein naar Johan Cruijffplein een "particulier initiatief van de oude burgemeester". Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen heeft de beslissing van Van der Laan vervolgens doorgezet in 2018.

'Onbegrijpelijk'
Het comité in de Stadionbuurt dat zich verzet tegen de naamswijziging, reageert opgetogen op het besluit van het stadsdeel. "Dat is geweldig nieuws," zegt Marion Algra.

"We wilden woensdag het bezoek van de nieuwe stadsdeelcommissie aan onze buurt aangrijpen om te vragen het besluit terug te draaien. Dat hoeft nu niet meer."

Algra stelt dat het comité nog veel vragen heeft over de gevolgde procedure. "De naamswijziging is door het stadsdeel als hamerstuk afgedaan. Onbegrijpelijk dat men niet de moeite heeft genomen om nog even naar de onderliggende stukken te kijken."

Onrust om naamswijziging

Bedreigingen, scheldpartijen, bezwaren: het besluit om het Stadionplein om te dopen tot Johan Cruijffplein zorgt voor onrust in de buurt.

Er is al van meet af aan veel kritiek op de ondoorzichtige besluitvorming. Lees verder: Omdopen Stadionplein: Gevoelig eerbetoon aan Cruijff

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden