Stadsdeel Zuid mag niet beginnen met bouw Boerenweteringgarage

De Boerenweteringgarage onder de Ruysdaelkade groeit uit tot een financiële molensteen van formaat voor Stadsdeel Zuid. De Raad van State besloot gisteren dat niet mag worden begonnen met de bouw.

De brug bij de Albert Cuypstraat en de Ruysdaelkade. Onder het water van de Boerenwetering moet een parkeergarage komen. Beeld Floris Lok
De brug bij de Albert Cuypstraat en de Ruysdaelkade. Onder het water van de Boerenwetering moet een parkeergarage komen.Beeld Floris Lok

Dat is een forse tegenvaller voor het stadsdeel, dat twee weken geleden nog aankondigde begin mei met de eerste werkzaamheden te gaan beginnen, omdat de kosten voor verder uitstel te hoog worden.

De Raad van State geeft omwonenden die de zaak aanhangig hadden gemaakt echter gelijk en stelt dat onvoldoende is onderzocht wat het effect van de garage zal zijn op de grondwaterstand. Daardoor is onduidelijk of de huizen aan de Museumpleinkant van de Ruysdaelkade schade kunnen oplopen door de bouw. Het stadsdeel moet die gevolgen beter onderzoeken en daarvan rapport opmaken.

In afwachting daarvan is het bestemmingsplan waarop de bouw is gebaseerd voorlopig opgeschort. Dat betekent dat het stadsdeel niet mag beginnen met het kappen van bomen en de aanleg van damwanden.

Financiële strop
Over dat voornemen zou ook de voorzieningenrechter in Amsterdam vandaag nog uitspraak doen. Omwonenden van de Ruysdaelkade protesteren al langer tegen de komst van de garage die plek moet bieden aan zeshonderd auto's en die volgens buurtbewoners zou leiden tot verkeersdrukte en een financiële strop. Zij hebben al aangekondigd een nieuw rapport zeer kritisch te bekijken en eventueel opnieuw bezwaar aan te tekenen bij de Raad van State. Dat kan maanden duren.

Voor het stadsdeel is het gedwongen uitstel pijnlijk, omdat het kosten van een ton per maand met zich meebrengt, in sommige perioden zelfs oplopend tot een ton per week. De contracten met de aannemer zijn namelijk al getekend en al het eventuele uitstel komt voor rekening van het stadsdeel.

Eerder stond de financiering van de garage al onder druk, toen bleek dat een drie miljoen euro kostende sloop van de riolering bovenop de begroting van 35 miljoen euro komt.

Paul Slettenhaar, als bestuurder in Zuid verantwoordelijk voor de bouw, spreekt van een tegenvaller. 'Ook de plannen voor herprofilering van de buurt lopen nu vertraging op, dat vind ik eigenlijk het vervelendste.'

De locatie van de Boerenweteringgarage. Beeld Het Parool JV
De locatie van de Boerenweteringgarage.Beeld Het Parool JV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden