Stadsdeel Zuid mag Boerenweteringgarage gaan bouwen

Stadsdeel Zuid heeft de gebreken in haar bestemmingsplan voor de Boerenweteringgarage naar tevredenheid van de Raad van State (RvS) hersteld. Daarmee is het stadsdeel weer een stap dichterbij de bouw van het miljoenenproject. Het stadsdeel schat de schade van de opgelopen vertraging op enkele tonnen.

Priscilla Tienkamp
Brug over de Boerenwetering, de gracht bij de Ruysdaelkade, waar de garage moet komen Beeld Floris Lok
Brug over de Boerenwetering, de gracht bij de Ruysdaelkade, waar de garage moet komenBeeld Floris Lok

In april besloot de RvS dat stadsdeel Zuid niet mocht beginnen aan de bouw van de garage onder de Ruysdaelkade. Omwonenden hadden de zaak aangekaart. Zij werden in het gelijk gesteld; er was onvoldoende onderzocht wat het effect van de garage op de grondwaterstand zal zijn. Daardoor was onduidelijk of de huizen aan de Museumpleinkant van de Ruysdaelkade schade konden oplopen.

Twee weken voor die uitspraak kondigde het stadsdeel nog aan begin mei met de eerste werkzaamheden te gaan beginnen, omdat de kosten voor verder uitstel te hoog werden. In plaats daarvan moest het stadsdeel terug achter haar bureau om het grondwateronderzoek en de gebruikte bouwhoogten en vloeroppervlaktes nader te onderbouwen.

Dat betekende (opnieuw) een financiele tegenvaller: de contracten met de aannemer waren al getekend en al het uitstel komt voor rekening van het stadsdeel. Om de schade te beperken, begon Zuid wel alvast met de voorbereidende werkzaamheden. Met het weghalen van de riolering zijn ze nog bezig. Die werkzaamheden zijn naar verwachting medio januari 2016 afgerond. De uitstelkosten worden geschat op enkele honderdduizenden euro's.

Bezwaarschriften
Het nadere onderzoek is nu naar tevredenheid van de RvS uitgevoerd, zo blijkt uit de uitspraak van vanochtend. Toch zijn er nog wat obstakels te overwinnen voor Zuid: er moet nog besloten worden op de bezwaarschriften tegen de reeds verleende vergunningen. Dat kan nog zo'n zes tot twaalf weken duren.

Bestuurder Paul Slettenhaar is blij met de uitspraak van de Raad van State. 'Hiermee zijn we weer een stap dichterbij de parkeergarage in de Boerenwetering. Als de garage klaar is komt er meer ruimte voor parkeren, fietsers, voetgangers en groen in deze buurt.'

Voor de bewoners is het spel, althans wat betreft het bestemmingsplan, uitgespeeld. Het is nog niet duidelijk of zij op een andere manier stappen gaan ondernemen tegen de garage. 'We gaan eerst het vonnis eens rustig bestuderen,' aldus dhr. Marsman, een van de omwonenden.

Marsman vraagt zich wel af of de realiteit het plan niet heeft ingehaald. 'De politiek is al zo lang met dit plan bezig. Je kunt je afvragen of deze garage nog wel een doel dient, of het wel een garage voor de toekomst is. De moderne mens denkt niet in betonnen bakken, maar in bijvoorbeeld autodelen.'

Overzichtskaart van de geplande garage Beeld Het Parool / Jorris Verboon
Overzichtskaart van de geplande garageBeeld Het Parool / Jorris Verboon

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden