Stadsdeel wil stop op horeca in de Oude Pijp

Als het aan het bestuur van stadsdeel Zuid ligt, komen er geen nieuwe cafés en andere horecagelegenheden in de Oude Pijp. Het stadsdeel wil in plaats daarvan ambachtelijke bedrijven aantrekken en beschermen.

Het Gerard Douplein in de Pijp.Beeld Catharina Glogowski

Beide punten zijn onderdeel van het nieuwe bestemmingsplan van Stadsdeel Zuid voor de Pijp. Met het plan wil het stadsdeel de ontwikkeling van de drukke wijken 'in goede banen leiden'.

Het plan is nog in de ontwerpfase. Bewoners hebben tot november 2017 de gelegenheid bezwaar te maken. Op basis daarvan wordt het uiteindelijke bestemmingsplan gemaakt.

Bevriezen
Hoofdpunten in het bestemmingsplan zijn het 'bevriezen' van de horeca en het beschermen van kleinschalige, ambachtelijke bedrijven en het weghalen van (onbenutte) bouwmogelijkheden in binnentuinen.

Het bevriezen van het bestaande aanbod wil zeggen dat er - in ieder geval in de Oude Pijp - geen nieuwe horeca bijkomt. Omdat het huidige bestemmingsplan nog wel ruimte biedt aan horeca, kunnen ook als het bestemmingsplan van kracht wordt tot najaar 2018 wel nog nieuwe horecazaken starten in de Pijp.

Binnentuinen
In plaats van horeca, wil het stadsdeel mikken op ambachtelijke ondernemingen. Dat wil het stadsdeel doen door onder andere sterkere economische bedrijvigheid in panden waar nu een ambachtelijk bedrijfje zit te weren.

Met het bestemmingsplan wil het stadsdeel ook bouwmogelijkheden in de binnentuinen aan banden leggen, om de binnentuinen beter te beschermen tegen 'dichtslibben' door (vergunningsvrije) bebouwing. Zo kan nu een uitbouw tot 4 meter vanuit de achtergevel niet worden tegengehouden. In het nieuwe bestemmingsplan is dit teruggebracht tot 2,5 meter.

Bewoners die bezwaar hebben tegen de plannen, worden uitgenodigd via de mail of telefonisch te reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden