Stadsdeel wil horecastop in Oud-West

Om de buurt te ontlasten wil stadsdeel West een horecastop invoeren in Oud-West. 'Het centrum is al lang niet meer het enige drukke deel van de stad.'

De razendpopulaire Hallen trekken de laatste jaren veel mensen naar West. Beeld Rink Hof
De razendpopulaire Hallen trekken de laatste jaren veel mensen naar West.Beeld Rink Hof

Daarmee volgt het stadsdeelbestuur het voorbeeld van hun beroepsgenoten in Zuid op. Daar werd eerder een voorstel opgetekend voor een horecastop in de Oude Pijp, waar het volgens buurtbewoners en ondernemers de laatste jaren de spuigaten uitloopt met de drukte.

Net als in De Pijp, waar de inspraakperiode van het voorstel tot november 2017 loopt, is het plan in West nog in de ontwerpfase. De komende tijd wordt nog in de buurt gepolst of er werkelijk behoefte is aan een dergelijke stop.

Op 4 juli wordt het voorstel voor het nieuwe bestemmingsplan voor Oud-West in de bestuurscommissievergadering in stemming gebracht. De horecastop is onderdeel van een breder pakket aan veranderingen en plannen om de drukte in te perken.

Balans
"We hebben de afgelopen tijd veel gepraat met bewoners en ondernemers in de buurt," zegt bestuurslid Fenna Ulichki (GroenLinks). "De drukte blijft al lang niet meer beperkt tot de binnenstad, maar klotst inmiddels over de grachten heen deze kant op."

De horecastop houdt in dat er geen nieuwe cafés en restaurants geopend kunnen worden in het gebied Oud-West. Als een café sluit, mag daar een nieuw café voor in de plaats komen. Ook mag een winkel openen in plaats van een café, maar niet andersom. Ulichki: "Economische remming is geenszins het oogpunt. De balans in de buurt moet terug."

Het nieuwe bestemmingsplan gaat naar verwachting begin 2018 in. Vanaf dat moment zou de horecastop, als het voorstel in de bestuurscommissie en gemeenteraad standhoudt, ingaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden