Stadsdeel West: 'Vreemdelingen en expats meteen kiesrecht'

Expats en vluchtelingen moeten zich bij de verkiezingen van maart volgend jaar verkiesbaar kunnen stellen in de stadsdelen, vindt het bestuur van stadsdeel West.

Beeld ANP

Een motie van de Piratenpartij met deze strekking werd dinsdagavond aangenomen in de bestuurscommissie.

Bij gemeenteraadsverkiezingen heeft iedereen die langer dan vijf jaar legaal in Nederland woont kiesrecht. Voor de stadsdeelverkiezingen zou de gemeenteraad die minimale verblijfsduur als vereiste kunnen schrappen.

"Alle Amsterdammers moeten meteen bij de lokale democratie kunnen worden betrokken," zegt Jelle de Graaf namens de Piratenpartij. "Het is niet van deze tijd dat een paspoort of status bepaalt of mensen mogen meedoen."

Geen meerderheid
De Piratenpartij zou liever nog verder gaan, en alle Amsterdammers actief en passief stemrecht geven. De Graaf: "Als we een diverse en inclusieve stad willen, moeten we ook durven kijken naar de manier waarop we de lokale democratie vormgeven."

Om die reden diende de partij dinsdag ook een motie in met het voorstel de leeftijdsgrens voor het passief kiesrecht voor de komende stadsdeelverkiezingen te verlagen naar 16. Deze motie kreeg geen meerderheid.

De stadsdelen dienen het stadsbestuur deze maand van advies over de verandering van het bestuurlijk stelsel. De huidige bestuurscommissies maken na maart plaats voor adviescommissies van bewoners. "Het minste dat we kunnen doen is ervoor zorgen dat zij zo veel mogelijk buurtbewoners vertegenwoordigen," aldus De Graaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden