Plus

Stadsdeel West is al proeftuin in burgerparticipatie

Terwijl Amsterdam het stadsdeelbestuur omgooit, experimenteert de bestuurscommissie West al door burgers directer bij het bestuur te betrekken. 'Participatiechef' Jeroen van Berkel (PvdA) vertelt.

Debat over de democratie in De Hallen. De gespreksleidster houdt de microfoon ferm in handen Beeld Dingena Mol
Debat over de democratie in De Hallen. De gespreksleidster houdt de microfoon ferm in handenBeeld Dingena Mol

"Een mooi voorbeeld is het fietstunneltje dat het Westerpark verbindt met de Spaarndammerbuurt," zegt Jeroen van Berkel (PvdA) portefeuillehouder van de Bestuurscommissie in Amsterdam-West. "Die moest opnieuw worden betegeld. Gewoonlijk maken drie kunstenaars een ontwerp en dan kiezen wij er een uit. Nu hebben we een website gemaakt en de buurt laten ontwerpen en kiezen. We kregen 6100 reacties. Het lichtst gekleurde ontwerp heeft gewonnen."

De betrokkenheid van burgers is volgens Van Berkel overdonderend. "Het is hún tunnel geworden." Dit participerend ontwerpen is slechts één onderdeel van de democratische vernieuwing die West nastreeft. Inwoners nemen deel aan vele projecten. "We hebben burgers ook via internet laten meedenken over de herinrichting van het Bellamyplein."

Meeste stemmen
Bewoners in West kunnen ook straks onderwerpen voor de bestuurscommissie agenderen. Het wordt mogelijk via internet onderwerpen aan te dragen en een voorkeur aan te geven. Uiteindelijk gaat de commissie praten over het onderwerp dat de meeste stemmen heeft gekregen.

West nodigt voorts burgers gericht uit voor inspraak- en debatsessies, waarbij ze op basis van loting door de computer geselecteerd worden met behulp van Onderzoek Informatie en Statistiek en de dienst Gemeentelijke Basisadministratie. De democratische experimenten zijn gebaseerd op initiatieven van Jelle de Graaf van de Piratenpartij.

"Uiteindelijk bemoeien wij ons een beetje met de samenstelling van de genodigden," zegt Van Berkel. "Als je uitnodigingen stuurt, reageren meestal burgers die altijd komen. Wij proberen ook anderen aan bod te laten komen."

Stockfoto
Critici worden overigens niet genegeerd, stelt Van Berkel, wat sommige bewoners overigens wel zeggen. Integendeel, zegt de bestuurder. Volgens hem heeft West onlangs overleg gevoerd over de experimenten met de kritische bewoner Henk van Dijk; die ontkent dat.

Voor de websites en het selecteren van bewoners is een ambtelijke afdeling op de been gebracht, geleid door projectmanager May-Britt Jansen. De ambtenaren hebben archetype-­bewoners gemaakt, niet-bestaande typetjes. Zo is Hans van den Berg (61), 'de criticus', een verzonnen bewoner, die voor zijn studie naar Amsterdam is gekomen, er twintig jaar woont, en werkt in de Spaarndammerbuurt. Hij is hoogopgeleid, goed gebekt, maar heeft een laag inkomen.

Om het beeld te verlevendigen staat hij in het systeem met een stockfoto, een afbeelding van een betaalde acteur. In deze fantasiewereld leven ook de niet bestaande 'import hobbyist' Martijn van Kooten, de 'actieve bejaarde' Ria Uijterwaal en de 'verstokte vrijwilliger' Ronald de Zwart.

West hanteert deze bewonerstypes om een divers bestand burgers te betrekken bij de projecten, debatten en de websites. Ook wordt gedacht aan nieuw bloed voor de reguliere inspraak. Van Berkel: "In de raad komen mensen met bezwaren. Maar iemand zou daar ook best eens een leuk idee kunnen lanceren."

Europese prijs
De experimentele democratie in West trekt volgens Van Berkel breed belangstelling. Het stadsdeel is al genomineerd voor de Eurocities Award 2016, met als concurrenten Gion (Spanje) en Leeds (Verenigd Koninkrijk). Van Berkel zit in een clubje van minister Ronald Plasterk dat burgertops bepleit en plannen voor democratische processen evalueert. Plasterk zei overigens dat hij het niet nodig vindt dat de wet hiervoor wordt aangepast, zoals in Engeland wel gebeurde.

West loopt volgens Van Berkel voor op Amsterdam, waar in 2015 een G1000-burgertop werd gehouden. Het vorige week in Oud-West gehouden stadsgesprek over de druk op de leefbaarheid in West is volgens Van Berkel ook een burgertop. Zijn stadsdeel functioneert als een proeftuin, zegt Van Berkel, terwijl de roep om betere democratische processen breder wordt. De bestuurder verwijst naar een recente uitspraak van twintig burgemeesters die vinden dat burgers door loting in de raad moeten komen. Van Berkel: "Onze experimenten beantwoorden aan die oproepen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden