Stadsdeel West hoopt op meer Leefstraten dit jaar

Stadsdeel West hoopt op meer zogenoemde Leefstraten dit jaar. In deze straten worden auto's en scooters geweerd en kunnen bewoners hun stoep omtoveren tot een sportveld, speeltuin of stadsstrand.

De Hugo de Grootkade veranderde vorig jaar als enige straat in West in een Leefstraat Beeld Mats van Soolingen

Het is het derde jaar waarin het stadsdeel het mogelijk maakt voor bewoners om hun straat een maand lang vrij te waren van gemotoriseerd verkeer.

Waar normaal auto's of scooters geparkeerd staan, is tijdens deze vier weken ruimte voor een picknicktafel, een berg zand in de zomer óf een schaatsbaan in de winter. Met dit initiatief wil West Amsterdammers aanmoedigen meer uit hun straat te halen met buitenactiviteiten.

Dichtbevolkt
"West is één van de meest dichtbevolkte en versteende delen van de stad. Als je een straat een beetje als een park kan laten aanvoelen, is dat alleen maar mooi meegenomen. Een Leefstraat is goed voor de leefbaarheid van het stadsdeel," zegt een woordvoerder.

Oren naar zo'n Leefstraat? Dan moet je een vergunning aanvragen, en die dient tien weken van tevoren ingediend te worden. Verder moet er sprake zijn van genoeg draagvlak in de straat.

Fietswrakken
Eenmaal in het bezit van zo'n vergunning helpt West de straatbewoners met het verwijderen van paaltjes, vuilcontainers en fietswrakken. Ook maakt het stadsdeel geld vrij voor het aanschaffen van attributen voor de straat.

Vorig jaar was het aantal aanvragen op twee handen te tellen, vertelt de woordvoerder desgevraagd. "Uiteindelijk zette alleen de Hugo de Grootkade door. Dat kwam met name omdat veel bewoners dachten dat na de aanvraag alles geregeld zou worden. Maar het is echt een buurtinitiatief, dus het komt juist aan op de bewoners."

Lees ook: Leefstraat Hugo de Grootkade, een buurtfeest waar niet iedereen blij mee is

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.