Stadsdeel West geeft Happyhappyjoyjoy geen uitstel

Restaurant Happyhappyjoyjoy op de Bilderdijkstraat krijgt niet opnieuw uitstel van stadsdeel West om hun te grote afzuiginstallatie aan te passen.

Het 'machinepark' in de binnentuin achter restaurant Happyhappyjoyjoy. Beeld Roy Del Vecchio
Het 'machinepark' in de binnentuin achter restaurant Happyhappyjoyjoy.Beeld Roy Del Vecchio

Langzaam maar zeker wordt duidelijk welke maatregelen Aziatisch restaurant Happyhappyjoyjoy treft om open te blijven. Het restaurant heeft een te grote afzuiginstallatie in de achtertuin en zal die op last van het stadsdeel West aanpassen, al blijft nog onduidelijk wanneer.

Dinsdag diende voor de Amsterdamse rechtbank de zaak die de directie van het restaurant heeft aangespannen. Happyhappyjoyjoy wil een voorlopige voorziening, waarbij de rechter het restaurant opnieuw uitstel geeft om de installaties in overeenstemming te brengen met de vergunning. Het stadsdeel heeft die termijn voor dit handhavingsbesluit al eens verschoven van 17 juli, naar 15 september en 3 oktober, en wil nu aan die laatste datum vasthouden.

Dan moeten volgens het stadsdeel de buizen van de afzuiginstallatie verdwijnen, dient de ventilatie/airco weg te zijn, en wordt de bierkoeling overdekt en geïsoleerd.

Geen extra tijd
Advocaat Marieke Kaajan van Envir Advocaten aan de Keizersgracht zegt namens Happyhappyjoyjoy dat er nog 18 dagen extra nodig zijn, tot en met 21 oktober, om de aanpassingen uit te voeren.

Happyhappyjoyjoy heeft op 7 juli een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd waarin de wijzigingsplannen zijn opgenomen. De vergunning werd op 11 augustus gegund en intussen kan de buurt bezwaar maken. "Het restaurant wil nog niet beginnen om de buurt netjes de kans te geven te reageren."

De rechter schorste de zitting om te onderzoeken of het stadsdeel bereid is het restaurant uit eigen beweging de drie weken extra tijd te geven. Na intern overleg onder ambtenaren van het stadsdeel bleek dat niet het geval.

De kwestie speelt sinds stadsdeel West het restaurant op straffe van een dwangsom van 20.000 euro in mei sommeerde de afzuiginstallaties in overeenstemming te brengen met de vergunningen. Daarop maakte het restaurant in overleg met buurtbewoners wijzigingsplannen.

Het interieur van Happyhappyjoyjoy. Beeld Rink Hof
Het interieur van Happyhappyjoyjoy.Beeld Rink Hof

Aanleiding was dat buurtbewoners bij het stadsdeel aandrongen op "handhaving", nadat de omvangrijke buizen en machines in de binnentuin achter het restaurant werden aangelegd zonder geldige omgevingsvergunning. De afgegeven vergunningen golden voor een kleiner restaurant en niet voor de bestaande situatie.

De directie van Happyhappyjoyjoy heeft intussen niets gedaan, stelt Ineke van Kampen, die boven het restaurant woont. De pijpenconstuctie die lijkt op een kleine Hemwegcentrale in de binnenstad is onveranderd gebleven.

Geluidsoverlast van tafel geveegd
Stadsdeel West veegde overigens dinsdag voor de rechter de klachten van omwonenden tegen geluidsoverlast van de machines van tafel. Volgens het stadsdeel overschrijden de machines de geldende geluidsnormen niet.

De bewoners zijn het daar niet mee eens en gaan er van uit dat de rechter zich hierover nog uitspreekt. Het restaurant gaat er daarentegen van uit dat dit deel van de aanklacht van de baan is. Advocaat Kaajan: "Geluidsoverlast was voor bewoners een van de redenen om een handhavingsverzoek in te dienen."

Van Kampen zegt dat de kwestie over geluidsoverlast nogal afleidt van de hoofdzaak. "De rechter buigt zich nu vooral over de vraag of uitstel van het handhavingsbesluit mogelijk is. Het stadsdeel gaf tijdens de zitting geen krimp en nu lijkt het er op dat de advocaat van Happyhappyjoyjoy daar teleurgesteld is. Daarom maakt ze zo'n punt van die geluidsoverlast."

De rechter doet uiterlijk 27 september uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden