Stadsdeel voor barbecueverbod in het Vondelpark

Stadsdeel Zuid wil barbecues weren uit het Vondelpark. Een meerderheid van de bestuurscommissie is voorstander van de maatregel die een einde moet maken aan de overlast en de schade aan het park.

Een verbod lijkt nu echt op komst.Beeld anp

Het barbecueën in het Vondelpark staat al jaren ter discussie. Omwonenden klagen steen en been over de praktijk op warme zomeravonden als, zoals inspreker Jan Kienhuis namens de Vrienden van het Vondelpark het woensdagavond uitdrukte, de turbo erop gaat en het park in het teken staat van drank, drugs en geroosterd vlees.

Het stadsdeelbestuur hikt ook aan tegen de financiële gevolgen. In een notitie wordt een optelsom gemaakt van alle kosten die het barbecueën met zich meebrengt, variërend van grasrenovatie tot extra inzet van handhavers die de wildgrillers naar de twee barbecueweiden moeten loodsen. Onder de streep staat een bedrag van ruim 4 ton.

Gegoochel met cijfers
De vijfkoppige fractie van D66 is fel gekant tegen een verbod en beschouwt de notitie vooral geschikt om de barbecue mee aan te maken.

Eelco Huizinga sprak van 'gegoochel met cijfers' door het stadsdeelbestuur om het gewenste verbod binnen te halen. Hij wees ook op de negen klachten die het stadsdeel de afgelopen zomer heeft ontvangen. "Welk probleem moet eigenlijk worden opgelost?"

Drijvende kracht achter het verbod is de VVD - ook geen partij die bekendstaat om een grote voorliefde voor beperkende regelgeving - maar, legde commissielid Daan Wijnants uit, in dit geval gaat de individuele vrijheid ten kosten van het collectief. "En we kunnen ons eerlijk gezegd ook wel een betere besteding voorstellen van het belastinggeld dan het vervangen van verbrand gras."

Stokbroodje
Met GroenLinks aan de zijde van D66 had de VVD de steun van de PvdA en de drie eenmansfracties nodig om het verbod binnen te slepen.

Dat lukte, waarbij Frits Koppers van de Partij van de Ouderen opzien baarde met zijn argumentatie dat de mensen maar een stokbroodje met kaas moesten eten, want daar is volgens hem helemaal niets mis mee.

Het barbecueverbod komt in de vergadering van december aan de orde. Als er tussentijds geen andere standpunten worden ingenomen, is het Vondelpark met ingang van het nieuwe seizoen een no-goarea voor alle grillmeisters.

Iedere dag het laatste nieuws uit Amsterdam in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden