Stadsdeel voert druk op over bouw moskee

AMSTERDAM - Het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes legt vanaf donderdag de ontwerpbouwvergunning ter inzage voor de bouw van de Westermoskee. Hiermee wil het stadsdeel de druk opvoeren bij de betrokken partijen om vaart te maken met het bouwproces.''We willen weten waar we aan toe zijn'', aldus een woordvoerder woensdag. ''Of die moskee wordt gebouwd.''

Zes weken lang kan iedereen zijn of haar zienswijze indienen over de bouwvergunning. Als het stadsdeel die verleent, is de vergunning onherroepelijk en moet de bouw binnen 26 weken beginnen. De vergunning is door woningcorporatie Het Oosten aangevraagd namens moskeevereniging Aya Sofya in Amsterdam, onderdeel van de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs. Het Oosten en Aya Sofya steggelen echter al enige tijd over de juiste koers die de moskee moet varen.

Vrees voor minder liberale koers

Aya Sofya sloot eerder een convenant met Het Oosten en het stadsdeel die de gematigde koers van de moskee moest waarborgen, maar de vereniging wil dat nu openbreken. Aya Sofya kan zich niet vinden met de instelling van een raad van toezicht en de eis de banden te verbreken met de minder gematigde Duitse tak van Milli Görüs. Woningcorporatie Het Oosten vreest nu dat de moskee een minder liberale koers zal inslaan.

''De gesprekken met stadsdeel en Het Oosten lopen nog'', aldus voorzitter Fatih Dag van Aya Sofya. ''We denken dat dat nog een maand of twee duurt.'' Hij zegt niet bang te zijn dat de woningbouwvereniging zich terugtrekt uit het project. Ook met de bouwvergunning verwacht hij geen problemen.

De vereniging heeft nog wel wat financiële hobbels te nemen. De kosten van de moskee, de bedrijfsruimte en parkeerplaatsen bedragen 18 miljoen euro, die Aya Sofya zelf betaalt. Dag: ''We hebben nog een tekort van ongeveer 4 miljoen euro. Dat proberen we uit eigen kring te halen.'' De Rabobank zou een lening willen verstrekken van 8 miljoen euro. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden