Stadsdeel trekt handen af van autovrij maken Van Wou

Het autovrij maken van de kop van de Van Woustraat loopt averij op. Stadsdeel Zuid, dat al jaren bezig is met de aanpak van de straat, geeft de opdracht terug aan de centrale stad.

Zuid stemde eerder het autoluw maken van de Van Woustraat weg Beeld Jean-Pierre Jans

Zuid stemde eerder het autoluw maken van de Van Woustraat weg, maar de gemeenteraad bepaalde enkele weken geleden dat er een 'knip' moet komen ter hoogte van de Ceintuurbaan. Hierdoor zou het noordelijke deel van de straat, tot aan de Stadhouderskade, nagenoeg vrij van auto's worden.

Het stadsdeel is hier 'teleurgesteld' over, zegt bestuurder Paul Slettenhaar. Als de stad het zo wil, moet de stad het zelf maar doen ook. "Onze plannen met de straat zijn uit en te na besproken en hebben de hele procedure doorlopen en dan een plotselinge wending. Nu ineens heel andere plannen, dat kan gewoon niet."

Niet verstandig
Het zuidelijke deel (tussen Tolstraat en Ceintuurbaan) zal wel volgens planning in 2018 op de schop gaan. Volgens Slettenhaar verdient de gang van zaken allesbehalve de schoonheidsprijs. "Het is gewoon niet verstandig wanneer we als stadsdeel opnieuw een heel proces ingaan maar nu ineens met een andere boodschap."

Door het aanbrengen van de knip, verandert het ontwerp en zal door de gemeente opnieuw een participatietraject gevolgd moeten worden met bewoners en ondernemers.

Teleurstellend
Wethouder Pieter Litjens (Verkeer) noemt de gang van zaken teleurstellend. "Het is het goed recht van de gemeenteraad om zich ermee te bemoeien. Maar we moeten nu uitzoeken of de herinrichting van de straat eventueel uitstel kan verdragen: de rails zijn behoorlijk versleten."

SP-raadslid Remine Alberts denkt dat het met een eventuele vertraging allemaal best meevalt. Zij had een maand eerder bedongen dat er een knip zou komen in de Van Woustraat. "Het klopt dat er een nieuw ontwerp moet komen en ook dat we met bewoners en ondernemers om de tafel moeten. Maar de ambtenaren die het eerdere plan hebben gemaakt, zitten goed in de materie, ze werken nu alleen voor een ander. Het hoeft allemaal echt zo lang niet te duren."

Lees ook: Meer ruimte voor fietsers op de Van Woustraat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden