Stadsdeel treft maatregelen tegen hangvolwassenen Zuidoost

Arme hangmannen van Amsterdam-Zuidoost. Hun rust lijkt voorlopig voorbij, nu deze maand wordt begonnen met de uitvoering van de 'integrale aanpak hangvolwassenen'. Het stadsdeel trekt anderhalve ton uit voor een reeks maatregelen die moeten leiden tot het gewenste doel: een vermindering van het hangen in de openbare ruimte.

Amsterdamse PoortBeeld anp

Het zijn geen halve maatregelen. De hangmannen krijgen te maken met speciale taskforces: multidisciplinaire teams van veiligheidscoördinatoren, wijkcoördinatoren, politie, woningcorporaties, bewonersorganisaties, winkeliers en veldwerkers. Deze teams gaan de zorgmijders in de doelgroep opsporen en aanspreken.

Voor dertig hangmannen is plaats in een 'activeringsproject' dat moet leiden tot een mentaliteitsverandering. Zij krijgen hulp bij het aanvragen van een uitkering, het vinden van onderdak en het aflossen van schulden, en ze kunnen psychotherapie krijgen om af te kicken van drank en drugs.

Er is ook een social designer aangetrokken voor het project. Deze gaat op straat het gesprek aan met hangmannen, winkeliers, omwonenden en voorbijgangers, en zal op basis van zijn bevindingen op zoek gaan naar creatieve oplossingen voor het vraagstuk.

Ten slotte zal een schrijver de ervaringen en levensverhalen van de hangmannen optekenen. Het project richt zich in eerste instantie op Venserpolder, Amsterdamse Poort en Holendrecht, drie gebieden waar veel klachten over hangmannen zijn. In mei volgend jaar moeten de resultaten bekend zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden