Stadsdeel plant anderhalf miljoen bloembollen in Oosterpark

Het Oosterpark mag geen evenemententerrein zijn, zei stadsdeelbestuurder Ivar Manuel afgelopen jaar. Maar nu lijkt het erop dat het gewraakte park de concurrentie vol aangaat met de Keukenhof: er zijn na de renovatie anderhalf miljoen bollen geplant.

Uit twee onafhankelijke rapporten bleek dat de renovatie van het Oosterpark een averechts effect heeft gehad op de waterhuishouding van het park. Beeld Catharina Glogowski
Uit twee onafhankelijke rapporten bleek dat de renovatie van het Oosterpark een averechts effect heeft gehad op de waterhuishouding van het park.Beeld Catharina Glogowski

De cijfers komen naar voren in de begroting van de werkzaamheden in het park en worden door stadsdeel Oost bevestigd. Als het goed is zullen rond de paasdagen bijna een half miljoen narcissen in bloei staan. Daarnaast zijn bijna 400.000 krokussen geplant.

Ter vergelijking: de Keukenhof plantte in oktober zeven miljoen bloembollen. Het terrein is echter twee keer zo groot als het Oosterpark en is exclusief bestemd voor bollen.

Volgens een woordvoerder van stadsdeel Oost hebben de bollen in totaal zeventigduizend euro gekost. "We hebben het er hier over gehad en op zichzelf is anderhalf miljoen bollen niet zo veel: je krijgt enorm veel bollen op een vierkante meter."

Averechts effect
Afgelopen week bleek uit twee onafhankelijke rapporten dat de renovatie van het Oosterpark een averechts effect heeft gehad op de waterhuishouding van het park. Voor veel bomen dreigde acuut gevaar en een belangrijk deel van de rododendrons werd al als afgeschreven beschouwd. In de begroting, die dateert uit begin 2014, was al voorzien in de aankoop van 5554 nieuwe rododendrons.

De Stichting Herstel Oosterpark spreekt schande van de gigantische aantallen bollen en ander groen dat al lang van tevoren is besteld. "Wij hebben een ronde door het park gemaakt en schatten het aantal bollen in het park op maximaal 100.000 stuks. We zijn benieuwd wat er met de rest is gebeurd."

Vraagtekens
De actievoerders willen wethouder Choho (Openbaar groen) woensdag tijdens een commissievergadering in de Stopera stevig aan de tand gaan voelen, zegt een woordvoerder van de stichting. "De aanbesteding roept vraagtekens op. Onze stichting heeft het vermoeden dat er is gefraudeerd."

Volgens het stadsdeel zijn alle bollen daadwerkelijk geplant. "Anderhalf miljoen klinkt als een gigantisch aantal. Los hiervan hebben we van de burgemeester via de Partij voor de Dieren nog eens 10.000 bloembollen gekregen, die komen ergens in april op en staan in een hoek van het park. Dit vanwege de aangenomen motie van de Partij voor de Dieren om in Amsterdam alleen nog maar duurzame bollen in te kopen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden