Stadsdeel Oost zoekt alternatieve locaties voor festivals Oosterpark

Bestuurders van stadsdeel Oost denken een oplossing te hebben voor de festivals die uit het Oosterpark verbannen zijn vanwege de herinrichting die deze zomer van start is gegaan. Volgende week dinsdag komt er een voorstel met alternatieve locaties.

Sabine de Lucht
Zomerfestival Appelsap in het Oosterpark. Beeld Amaury Miller
Zomerfestival Appelsap in het Oosterpark.Beeld Amaury Miller

Het gaat om Appelsap, Loveland van Oranje, Keti Koti, het openlucht onderdeel van Roots, en de Intreeweek. Bij alle locaties is onder andere gekeken naar de bereikbaarheid van het evenemententerrein voor nood- en hulpdiensten. Daarnaast moeten de organisatoren van de festivals rekening houden met de flora en fauna, mochten zij het festival naar een ander park verplaatsen.

Appelsap
Hiphopfestival Appelsap wordt al 12 jaar in augustus in het Oosterpark georganiseerd. De voorkeur van de Appelsap-organisatie gaat uit naar een stadspark zoals het Flevopark. In opdracht van de gemeente bekeek adviesbureau Anteagroup de mogelijkheid om festivals in dat park te houden.

Uit het rapport blijkt dat het kan, mits er rekening wordt gehouden met de afscherming van bomen. Door de nodige bescherming neemt de ruimte die beschikbaar is voor bezoekers af. Dit betekent dat de grond in het geval van Appelsap intensief wordt gebruikt.

Keti Koti
Ook Keti Koti moet nadenken over een alternatieve locatie. Na afloop van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op 1 juli bij het Slavernijmonument in het Oosterpark vindt het muziekfestival sinds een aantal jaren plaats in het Oosterpark. Sportpark Drieburg of Park Frankendael zijn volgens het stadsdeel geschikte alternatieven.

Toch zijn er een paar minpunten: de sportvelden van Sportpark Drieburg hebben een beperkt aantal in- en uitgangen en wanneer er voor het park gekozen wordt, mogen er maar maximaal 15.000 bezoekers komen. Daarnaast moet Keti Koti verplicht een natuurtest (het uitsluiten van verstoring of beschadiging van bepaalde dier- en plantensoorten) uitvoeren.

Loveland van Oranje
Sinds 2012 vindt tijdens Koningsdag het commerciële dancefestival Loveland van Oranje plaats in het Oosterpark, voor komend jaar heeft het stadsdeel de suggestie gedaan om te verhuizen naar sportpark Middenmeer. De organisatie geeft vanwege haar imago de voorkeur aan een parkomgeving, maar heeft aangegeven eenmalig te willen verhuizen naar het sportpark.

Roots Open Air
Het openlucht onderdeel van wereldmuziekfestival Amsterdam Roots, met diverse podia en een bazaar met tientallen stands, is al sinds 2000 ieder jaar in het Oosterpark. In 2014 vond Roots Open Air plaats op de kop van het Java-eiland, maar de organisatie zou terug willen naar het Oosterpark. Het stadsdeel stelt ook het Java-eiland in 2015 weer beschikbaar.

Intreeweek
Sinds 2012 vindt eind augustus in het Oosterpark een aantal buitenactiviteiten van de introductiedagen van de eerstejaars studenten van de UvA plaats. De organisatie geeft voorkeur aan Park Frankendael. Als zij deze locatie toegewezen krijgen moet de Intreeweek, net als Keti Koti, een natuurtest uitvoeren en rekening houden met een beperkt bezoekersaantal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden