Stadsdeel Oost zette streep door festival Lost In A Moment op Pampus

Het had het allereerste festival ooit op forteiland Pampus moeten worden: Lost In A Moment. Aanstaande zondag zou het plaatsvinden, maar begin deze week kreeg de organisatie slecht nieuws: de gemeente Muiden verleent op advies van het Amsterdamse stadsdeel Oost geen vergunning.

Nicole Kroes
De bootreis van en naar het eiland blijkt de grote boosdoener te zijn. Beeld ANP
De bootreis van en naar het eiland blijkt de grote boosdoener te zijn.Beeld ANP

In allerijl heeft de organisatie een nieuwe locatie gevonden: evenementencentrum North Sea Venue aan de Hemkade in Zaandam.

De Facebookpagina van Lost In A Moment is inmiddels ontploft. Bezoekers spuien hun gal over de locatiewijziging. 'Jezus, wat ben ik hier ziek van, als er één feest was waar ik naar uitkeek....', reageert een bezoeker. 'Het spijt me heel erg maar ik had echt gerekend op zon en een fort. Geen fucking loods in Zaandam...', zegt een ander. Toch is er ook bewondering voor de organisatie. 'Petje af voor de organisatie, ondanks een mega tegenslag toch zo snel een alternatieve locatie kunnen vinden.'

De gemeente Muiden moet het ook ontzien op de Facebookpagina. Iedereen wil maar één ding weten: waarom is de vergunning voor het festival zo kort van tevoren afgekeurd?

Boottocht naar eiland
De afvaartlocatie op de Bert Haanstrakade op IJburg blijkt de grote boosdoener. De organisatie wilde vanaf daar van en naar het eiland varen, maar dat werd door stadsdeel Oost afgewezen. Het zou ondoenlijk zijn om na het festival tweeduizend bezoekers vanaf die plek naar het Centraal Station te krijgen.

De organisatie is meteen gaan zoeken naar een alternatieve locatie en kwam uit op de Zuider IJdijk op Zeeburg. 'Daar kunnen we wel met pendelbussen komen', vertelt Annerieke Glaser van Apenkooi, de Nederlandse partner van de Duitse organisator Lost In A Moment. 23 juni werd een nieuw plan ingestuurd, maar dat werd niet goedgekeurd door het stadsdeel.

Volgens woordvoerder Marije van Wees van stadsdeel Oost hebben politie, handhaving en andere betrokken partijen het nieuwe plan om veiligheidsredenen afgewezen. 'De politie heeft niet genoeg capaciteit om het vervoer in goede banen te leiden, vooral omdat het zo kort dag is. Normaal komt zo'n aanvraag zes tot acht weken voor het evenement binnen.'

Verder klopten er volgens Van Wees allerlei kleine dingen in de vergunning niet en was er te weinig rekening gehouden met eventueel slecht weer. De organisatie spreekt dit tegen en zegt dat er grote, overdekte boten waren gehuurd die onder alle weersomstandigheden kunnen varen.

De reden dat de organisatie laat bij Oost aanklopte voor een vergunning, heeft te maken met verkeerde informatie, volgens de organisatie. 'Nadat de burgemeester van Muiden had gezegd dat de afvaart vanuit Amsterdam moest plaatsvinden, gingen we in april gesprek met een buurtregisseur uit Oost, die gaf aan dat er geen officiële vergunning nodig was voor de afvaart. Daar hebben we toen op vertrouwd.'

Clubbing Island Party
Tom van Nouhuys, directeur van forteiland Pampus, vindt het een enorme tegenvaller dat het festival niet doorgaat. 'We hadden vertrouwen in de organisatie, de plannen zagen er goed uit. Voor ons was het dé manier om ervaring op te doen met een festival.'

Eerder dit jaar was er nog een andere organisator, Clubbing Island Party, die groots aankondigde deze zomer een festival te organiseren op het eiland. Het feest werd op het laatste moment afgeblazen, tot grote woede van de bezoekers. Dat was volgens Van Nouhuys een heel ander geval. 'Die hadden nooit contact met ons opgenomen. Nu hadden we uitgebreid overleg en lag er een deugdelijk plan. Ik hoop echt dat het festival op de Hemkade alsnog een succes wordt, na deze grote domper.'

Geld terug
De organisatie is erg blij met de nieuwe locatie. De line-up blijft hetzelfde; de tijden zijn gewijzigd (van 16.00 tot 06.00 uur in plaats van 11.00 tot 23.00 uur). 'We hebben buiten een chill-area aan het water waar gegeten en gedronken kan worden. Binnen treden de artiesten op. We hebben ook extra airco geregeld vanwege het weer', adus Annerieke Glaser.

Festivalgangers die de nieuw locatie niet zien zitten, kunnen hun geld voor het evenement en de boottocht terugkrijgen, zo laat de organisatie weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden