Stadsdeel Oost gaat verder met afvalcontainers op zonne-energie

Oost gaat door met op zonne-energie werkende afvalcontainers. In een testperiode van ruim een jaar hebben ze zich bewezen, zegt het stadsdeel.

Carolien Lindeman
null Beeld Eline Besselink
Beeld Eline Besselink

Ze gaan niet kapot en werken ook in de winter met weinig zon goed.
Bovendien: burgers begrijpen ze. 'Het is altijd maar de vraag of mensen het knopje weten te vinden om zo'n container te openen en snappen dat ze even moeten wachten tot die het afval verwerkt heeft', zegt Herman Beerding van het afvalteam van het stadsdeel. Maar dat bleek mee te vallen. 'In het begin kregen we nog wel telefoontjes van mensen die het niet begrepen, maar dat hield na een paar weken op.'

De twee eerste containers, aan de Carolina Macgillavrylaan, zijn bestemd voor restafval. Ze zijn een beetje anders dan wat de meeste Amsterdammers gewend zijn. Ze werken op zonne-energie, die wordt vergaard door grote zonnepanelen aan de boven- en de zijkant. De stroom is nodig voor een pers, die het afval in de bak tot een compacter pakket maakt, waardoor er twee keer zo veel in het ondergrondse deel van de container past.

'Daardoor hoeft zo'n container minder vaak geleegd te worden. Daarom zetten we ze neer op drukke plekken met weinig ruimte waar we liever zo min mogelijk komen met onze afvalwagens', zegt Beerding.

Ook zijn de containers sterk gebleken. Beerding: 'Je zou met een hamer op de zonnepanelen kunnen slaan zonder dat ze kapot gaan, maar dat moet je natuurlijk niet willen proberen.' Voor nu functioneren de containers nog steeds goed.

Lees vandaag meer in Het Parool.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden