Stadsdeel Noord zet de bijl in 75 gezonde cipressen

Deze week worden 75 moerascipressen gekapt in de Van der Pekstraat in Noord. De bomen wijken voor een markt die wordt verplaatst van het Mosveld naar de Van der Pekstraat. De buurt protesteert.

De nieuwe Van der Pekstraat in een artist impression Beeld Stadsdeel Noord
De nieuwe Van der Pekstraat in een artist impressionBeeld Stadsdeel Noord

De inrichting van de straat gaat veranderen. Zo komt er onder meer een middenberm waarvoor het kappen van de bomen helaas noodzakelijk is, zegt een woordvoerder van stadsdeel Noord. 'Het is altijd jammer als bomen moeten worden gekapt , maar dit is de beste oplossing. De markt was eerst altijd op het Mosveld, maar daar komt een wijkwinkelcentrum.

Verkeerd
In de Van der Pekstraat kan wel een markt komen, maar pas na de herinrichting. De ondernemers in de buurt zijn er blij mee, de buurt krijgt een nieuw winkelcentrum en er komen nieuwe bomen.' De moerascipressen worden vervangen door iepen die de middenberm zullen vormen. Helemaal verkeerd, vinden buurtbewoners.

'Ze plaatsen nu de verkeerde bomen terug,' zegt Christa van Geffen. Ze had al bezwaar aangetekend tegen het besluit, coördineert een handtekeningactie en gaat nu in hoger beroep. Om dat te bekostigen, is ze de actie Adopteer een boom gestart, waarbij geïnteresseerden voor vijf euro hun naam kunnen verbinden aan een boom. De kosten voor het hoger beroep heeft ze er nog niet uit.

Doodzonde
'Die iepen, dat zijn dezelfde bomen die een aantal jaar geleden dood zijn gegaan doordat ze het grondwater niet konden opnemen. Cipressen absorberen meer water. En het zijn prachtbomen: ze staan hier nog niet zo lang en ruiken heerlijk. Doodzonde dat ze zomaar worden gekapt.'

Volgens het stadsdeel wordt ook de riolering straks aangepakt en zullen de iepen dan geen problemen meer hebben met het grondwater.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden