Stadsdeel Noord ontkent sloop Café Kadoelen

Sinds Café Kadoelen vorige maand werd omsingeld door hekken, gaat in Noord het gerucht dat het pand moet wijken voor nieuwbouwvilla's. Stadsdeel Noord ontkent dat er plannen zijn voor sloop of nieuwbouw.

De hekken zouden enkel zijn geplaatst omdat het gebouw in een slechte staat verkeert. Beeld Marieke de Ruiter
De hekken zouden enkel zijn geplaatst omdat het gebouw in een slechte staat verkeert.Beeld Marieke de Ruiter

Aan de Landsmeerderdijk 195, voorbij de brug naar nieuwbouwwijk de Bongerd, ligt Café Kadoelen. Het pand is al geruime tijd verlaten. Scheuren tekenen de voorgevel, de achtergevel leunt vervaarlijk naar de sloot in de achtertuin.

Rijp voor de sloop, zou je denken. Maar toen er vorige maand hekken en stortbakken om het gebouw verschenen, kwamen historici en cultuurliefhebbers in het geweer tegen de vermeende sloop.

Ze kregen daarbij hulp uit onverwachte hoek: Diederik Boomsma van het Amsterdamse CDA diende raadsvragen in naar aanleiding van een artikel over de sloop op Erfgoedstem.nl. "In dit soort kwesties praat iedereen elkaar altijd na," stelt Anouk Panman van Stadsdeel Noord.

Volgens haar is er geen sloop- of bouwvergunning afgegeven en is er dus niks aan de hand. In september 2017 werd er door de huidige eigenaar van het pand wel een aanvraag ingediend voor twee jaren '30 villa's, maar die werd afgewezen. De hekken zouden enkel zijn geplaatst omdat het gebouw in een slechte staat verkeert.

Historische grond
Historicus Maarten Hell deed uitgebreid onderzoek naar Café Kadoelen, waar hij incidenteel kwam voor een bal gehakt. Hell ontdekte dat Landsmeerderdijk 195 al vier eeuwen onafgebroken een horecalocatie is.

null Beeld Marieke de Ruiter
Beeld Marieke de Ruiter

In 1631 opende op precies dezelfde plek Herberg de Groene Ridder. Destijds gunstig gelegen aan het voormalige veer van Landsmeer naar Amsterdam. Het huidige pand dateert uit de 19e eeuw. "Dat is uniek, het maakt de grond van cultuurhistorische waarde," vindt Hell.

Louche types
De rijke historie kon niet voorkomen dat het café halverwege de 20e-eeuw in verval raakte. Volgens Noorderlingen werd het slecht onderhouden en bezocht door 'louche types'. Buurvrouw Marijk Spaan belde meerdere keren de politie wegens vecht- en schietpartijen.

Zo'n 1,5 jaar geleden besliste de gemeente-inspectie dat het pand moest sluiten omdat verval het te onveilig had gemaakt. Uitbater René Hendriks werd naar eigen zeggen gesommeerd om zijn café te sluiten. "Ik kon direct opdoeken, mocht niets eens mijn spullen pakken." Een vastgoedontwikkelaar kocht het pand in maart 2017 op.

Onzekere toekomst
Wat er met het café aan de Landsmeerderdijk gaat gebeuren, is onzeker. De huidige eigenaar van het pand is onbereikbaar. Naar aanleiding van de ophef is Monumentenzorg een onderzoek gestart naar de monumentale waarde van het pand. Buurtbewoners lopen wel warm voor een vernieuwd café of restaurant op de dijk.

De geplande villawijk in Klein Kadoelen en de onlangs geopende brug naar de Bongerd zouden zorgen voor genoeg klandizie. "Nu is er maar weinig voor de buurt, alleen maar nieuwbouw en bejaarden," stelt Hell.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden