Stadsdeel Nieuw-West wil van FC Chabab af

Stadsdeel Nieuw-West heeft enkele weken geleden de huur opgezegd voor het clubhuis en de velden op sportpark Riekerhaven. 'Chabab lost de openstaande schulden niet af en betaalt ook de reguliere huur niet', zegt Ronald Mauer, portefeuillehouder Sport van Nieuw-West.

Wesley Meijer
Chabab - OFC, Rahim Abdul van Chabab ontwijkt de sliding van Willem Scheerens. Beeld Marcel Israel
Chabab - OFC, Rahim Abdul van Chabab ontwijkt de sliding van Willem Scheerens.Beeld Marcel Israel

Chabab moest als gevolg van de huuropzegging het pand en de velden per 1 november verlaten. Vrijdagochtend kwamen twee ambtenaren de accommodatie ontruimen, maar voorzitter Khalid Berdouni weigerde zijn sleutels af te staan.

'Jij wilt deze?' grapte Berdouni richting projectleider vastgoed Robert Cornelisse, wijzend naar zijn sleutelbos. 'Die krijg je niet.' De aanwezigen konden er bij een kop koffie om lachen, maar Riekerhaven is een vuistdik hoofdpijndossier dat alleen maar verliezers kent.

Tennisclub
Een korte voorgeschiedenis: in 2007 wilde toenmalig stadsdeel Slotervaart op het terrein een tennisclub en een commercieel welness- en fitnesscentrum vestigen. Dat ging niet door. Het onveilige onderkomen werd in 2009 afgekeurd. In 2012 bleek het niet geschikt voor topklassevoetbal.

Chabab ging bij DWS voetballen, maar de door het stadsdeel voorgestelde fusie hielden de leden van DWS mei vorig jaar tegen. Dat deden ook de leden van FC Blauw-Wit Amsterdam in mei van dit jaar.
Chabab speelt dit seizoen weer op Riekerhaven, maar niet lang meer als het aan het stadsdeel ligt. Omdat de ambtenaren niet konden ontruimen, stapt Nieuw-West naar de rechter. Met een bodemprocedure, deze of volgende week, hoopt het de ontruiming en invordering van de schuld wel te kunnen bereiken.

Alles draait om de schuld voor de veldhuur. Chabab moest vóór 1 september het openstaande bedrag van 20.000 euro voldoen. De club betaalde de helft en kreeg nog enige tijd respijt, maar vorige maand was voor het stadsdeel de maat vol.

Sponsors
Mauer: 'We hebben een betalingsregeling afgesproken, maar we horen niks, zien geen geld. Ze hebben het over sponsors en nieuwe leden, maar dat geeft ons geen zekerheid. Het ziet er gewoon niet naar uit dat de schuld wordt ingelost. Het houdt eens op.'

Chabab zou binnenkort in het oude clubhuis kunnen van Herenmarkt op sportpark Sloten, maar dat plan is nu ook van de baan. Chabab is in Nieuw-West niet meer welkom. 'Dat zou een hard gelag zijn', zegt Berdouni, na de 1-1 tegen OFC gisteren. Hij is van mening dat het stadsdeel nalatig is geweest in het aanbieden van een alternatief onderkomen, zoals jaren geleden was afgesproken.

En hij vindt dat de gemeente Chabab de stad uit jaagt. 'Met die betalingsregeling ben ik nooit akkoord gegaan. Ik heb alleen gezegd dat we ons best zouden gaan doen. Er zijn clubs in de stad met hogere schulden die veel soepeler regelingen hebben. Als de eis onredelijk is, dan gaan we er ook onredelijk mee om. Waarom zouden wij huur betalen voor een veld waarop we officieel niet eens mogen voetballen? De gemeente werkt een club met een geschiedenis van veertig jaar naar de klote.'

Mauer vindt dat het stadsdeel coulant genoeg is geweest. 'We hebben 95.000 euro geïnvesteerd in Riekerhaven, 25.000 euro om het veld van DWS topklassewaardig te maken en we hebben hen de accommodatie van Herenmarkt aangeboden. Zeg niet dat wij hen geen faciliteiten hebben geboden. Hun handelwijze is er debet aan dat zij in deze situatie zitten.'

Lees vandaag (3-11) meer in Het Parool: 'Chabab is binnenkort dakloos'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden