Stadsdeel neemt maatregelen tegen festivals in Westerpark

Minder grote evenementen, meer vrije weekeinden en extra schoonmakers; stadsdeel West probeert meer rust en reinheid te brengen in het Westerpark.

Rollende Keukens, hier op een foto van afgelopen jaar, is een van de drie meerdaagse festivals die dit jaar in het Westerpark mogen worden gehouden Beeld Amaury Miller
Rollende Keukens, hier op een foto van afgelopen jaar, is een van de drie meerdaagse festivals die dit jaar in het Westerpark mogen worden gehoudenBeeld Amaury Miller

Vorig jaar was het Westerpark in het hoogseizoen, van april tot en met oktober, zo ongeveer volgeboekt, zegt Melanie van der Horst, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel West. Elk weekeinde stond er wel iets op het programma rondom de Westergasfabriek en het grote grasveld ernaast; een groot festival, een klein evenement, een markt of de kermis.

Dit jaar zal dat minder zijn. Tot dusverre zijn voor 21 van de 30 weekeinden in het hoogseizoen evenementen aangevraagd en daar blijft het bij. Dat betekent dat het park dan nog steeds in twee derde van de weekeinden in gebruik is. "Maar we geven het park wat meer rust," aldus Van der Horst.

The Next Web geschrapt
Vandaag presenteert stadsdeel West een actieplan met meer maatregelen. Dat plan is tot stand gekomen na overleg met omwonenden, ondernemers en evenementorganisatoren. Zo zullen er dit jaar in het park niet vier maar drie grote tweedaagse festivals zijn: Milkshake, Rollende Keukens en het Vrije Westen. The Next Web valt af en West gaat niet op zoek naar vervanging. Dit scheelt, inclusief op- en afbouw twaalf dagen reuring.

De grootste ergernis die de evenementen teweegbrengen is de grote hoeveelheid afval die na afloop, maar ook na een warme zomeravond, op het terrein achterblijft. West zet extra schoonmakers in om dit weg te werken en zal ook mensen aan het verstand proberen te peuteren dat het niet normaal is om na de laatste kippenbout de barbecue en etensresten te laten voor wat ze zijn.

Vaste levertijden
Veel evenementen gebruiken nu voor hun stroomvoorziening aggregaten, die vaak vies en lawaaiig zijn. Het stadsdeel laat, voordat het seizoen begint, op het terrein verdeelkasten aanleggen waaruit groene stroom kan worden getapt. Organisatoren kunnen hun aggregaten dan thuis laten. Na het hoogseizoen komen er nog meer van dit soort stroomverdeelkasten.

21

Komend seizoen zijn er evenementen in het Wester­park tijdens 21 van de 30 weekeinden

Om verkeersoverlast te verminderen komen er vaste levertijden voor organisaties en horeca op het terrein. Taxi's moeten hun klanten zo veel mogelijk oppikken aan de rustigere achterkant van het park.

Het is een eerste aanzet, zegt Van der Horst. Een broodnodige aanzet, want de klachten van omwonenden over lawaai, vuil en overlast nemen de laatste jaren toe. Uit een enquête blijkt dat 45 procent van de omwonenden zegt dat het allemaal wat te veel is in het park, 46 procent vind het prima zo. Dat is behoorlijk in evenwicht dus. "Maar ik vind 45 procent voldoende redenen om maatregelen te treffen."

De bewoners geven het Westerpark, ondanks de klachten, een 8,3 als rapportcijfer.

Culturele rafelrand
Amsterdam heeft de afgelopen jaren veel gedaan om het, toen nog, rustige Westerpark bij de stad te betrekken en er meer evenementen naartoe te halen, die moesten zorgen voor levendigheid en bezoekers.

Zoals wel vaker gebeurt in Amsterdam, wordt zo'n plek té populair en gaat de rem erop. Het is niet de bedoeling om dit rafelrandje in West aan te harken, zegt Van der Horst. "Ik wil juist dat Westerpark een rafelrand blijft van kunst en cultuur. Maar dan moeten we wel zorgen dat het draagvlak in de buurt standhoudt. Het hoeft niet altijd groter en meer in het park. Nieuw en onverwacht mag ook."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden