'Stadsdeel misleidde iedereen'

AMSTERDAM - Stadsdeel Centrum heeft met misleiding en halve waarheden het besluit de Anne Frankboom te laten kappen erdoor gedrukt, zeggen buurtbewoners. Gemeentelijk bomenconsulent Hans Kaljee spreekt van tunnelvisie bij het stadsdeel.Volgens de bomenconsulent werd hem door het stadsdeel gevraagd de staat van de boom te onderzoeken. Dat gebeurde pas nadat onrust bij omwonenden was ontstaan over het voornemen de boom te laten kappen. Daarbij had het stadsdeel zich uitsluitend gebaseerd op het oordeel van Pius Floris Boomverzorging, het bedrijf dat de boom voor het stadsdeel verzorgt.

Kaljee schreef een rapport waarin hij tot andere conclusies kwam. Volgens hem was onvoldoende gekeken naar opties om de boom te behouden, bijvoorbeeld door een ondersteunende constructie, zoals die gisteren door de Bomenstichting werd gepresenteerd. Een plan dat hem uit het hart is gegrepen. ''De boom kan mogelijk nog tientallen jaren mee. Toen ik in juni met een klein citaat hierover in Het Parool kwam, kreeg mijn baas een brief op poten van Anne Lize van der Stoel, toen nog bestuurder van het stadsdeel. In overleg is toen besloten dat ik mijn mening niet meer naar buiten zou brengen,'' aldus Kaljee.

Het stadsdeel zou zijn rapport vervolgens in een la hebben gemoffeld. Volgens buurtbewoonster Helga Fassbinder had het stadsdeel omwonenden wel drie keer verteld dat ook Kaljee had ingestemd met de kap.

Kaljee: ''Alles verliep tot half november nog keurig procedureel. Totdat de kapvergunning plotseling werd verleend.''

De zaak kwam in een ander licht te staan toen Marijke Vos, 'zijn' wethouder, de bomenconsulent vroeg hoe hij over het kappen van de boom dacht. Nadat hij haar op de hoogte had gesteld van zijn bevindingen, liet ook Vos weten dat er andere mogelijkheden waren. Dat gebeurde kort voor het kort geding dat de Bomenstichting tegen het stadsdeel had aangespannen.

Het werd enkele dagen later door burgemeester Job Cohen in een televisieprogramma echter weer tegengesproken. Cohen wist niet beter, omdat hij zich alleen door het stadsdeel op de hoogte had laten stellen, zegt Kaljee. Cohen en Vos hebben het volgens hem later uitgepraat.

De bomenconsulent zegt verbijsterd te zijn hoe het stadsdeel met monumentale bomen omspringt. ''De boom staat op een nationale lijst van monumentale bomen. De Bomenstichting moest in de krant lezen dat de kastanje gekapt zou worden. Noord en Oud-Zuid hebben een adviescommissie monumentale bomen. Die zouden hebben geadviseerd ook anderen naar de boom te laten kijken. Nu heeft het stadsdeel zich alleen laten leiden door zijn eigen aannemer. Ze zaten zelfs hand in hand voor de kortgedingrechter. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.''

Ook heeft het stadsdeel volgens hem twee petten op. Aan de ene kant moet het voor het onderhoud van de boom opdraaien. Aan de andere kant is het de aangewezen instantie om kapvergunningen te verlenen. Het kan zijn dat ze gewoon genoeg hadden van de verzorging, aldus Kaljee.

Het stadsdeel laat weten zich niet te herkennen in Kaljees verhaal. ''We hadden bij het besluit de boom te laten kappen alleen de veiligheid van omwonenden en bezoekers van het Anne Frank Huis voor ogen,'' aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden