Stadsdeel komt in actie tegen volgepropte binnenstad

Grote groepen toeristen vormen een van de belangrijkste ergernissen in de binnenstad. Het stadsdeel komt in actie. 'In augustus heb ik de zaak twee weken gesloten.'

De groepen zouden vooral de stoep blokkeren, maar weinig geld uitgeven Beeld Rink Hof
De groepen zouden vooral de stoep blokkeren, maar weinig geld uitgevenBeeld Rink Hof

Drommen toeristen die voor zijn winkel staan, zijn dagelijkse kost, zegt Niels Bouwman, eigenaar van theewinkel Het Kleinste Huis in de Oude Hoogstraat. De piek ligt uiteraard in weekeinden en vakanties, maar ook op doordeweekse dagen staat zijn stoep regelmatig vol met groepen; een gids die uitleg geeft, toeristen die aandachtig luisteren, naar boven kijken en de weg volledig blokkeren. "Klanten kunnen mijn winkel niet meer in."

Zijn handel lijdt eronder, zegt Bouwman, die tientallen soorten thee verkoopt en op de eerste verdieping een kleine tearoom heeft ingericht. Het zal een van de kleinste winkels van de stad zijn.

"Twee jaar geleden ben ik begonnen en maakte een vliegende start," zegt hij. Maar toen verscheen zijn winkel, vanwege het bijzondere pand, op lijstjes van toeristische attracties en brak de hysterie uit. "Afgelopen zomer stonden de groepen in rijen voor mijn deur. De drukte was zo enorm, dat ik de winkel in augustus twee weken op slot heb gedaan."

Ergernis
Toerisme is goed voor winkels, luidt een mantra uit liberale hoek, maar voor Het Kleinste Huis gaat dit niet op. "Op vrijdag en zaterdag, de drukste dagen op mijn stoep, is mijn omzet nog geen tien procent van mijn inkomsten op een dinsdag of woensdag. Als toeristen al naar binnen komen, kopen ze niets."

Toerisme in groepen - we hebben het niet over vrijgezellenfeesten, maar over rondleidingen in welke vorm dan ook - zijn uitgegroeid tot een bron van ergernis. In het centrum stoort meer dan zeventig procent van de bewoners zich aan dit fenomeen, blijkt uit onderzoek van de
gemeente.

"De ruimte in de binnenstad is gewoon beperkt," zegt Annemieke Bieringa, straatmanager van de Zeedijk en van het gebied tussen Dam en Stopera. "Ik vind het goed dat toeristen naar Amsterdam komen, maar grote groepen passen niet. Dat zorgt voor ergernis."

De perceptie is veranderd. Niet alleen door de drukte, maar ook door het aanbod van rondleidingen; te voet, op de fiets, segway, koets of boot. IAmsterdam, de marketingorganisatie van de stad, beveelt op haar site 24 aanbieders van dit soort tochten aan.

Opstoppingen
"We komen meer groepen tegen in de binnenstad en die zijn ook nog eens een stuk groter dan voorheen," zegt Boudewijn Oranje, voorzitter van bestuurscommissie Centrum.

"We zien opstoppingen, bewoners die hun huis niet uit kunnen, winkels die aan het zich worden onttrokken en minder klanten trekken. Allemaal zaken waarvan bewoners en ondernemers zeggen: dit loopt uit de hand."

Natuurlijk, rondleidingen horen in een binnenstad, zegt Oranje. En veel Amsterdammers lopen in het buitenland ook achter een gids aan. "We hebben ook niets tegen groepen of toeristen, maar de groepen zijn vaak te groot of hun gedrag storend."

70%

Uit gemeentelijk onderzoek blijkt dat meer dan zeventig procent van de binnenstadbewoners zich ergert aan de grote groepen toeristen

De bestuurscommissie komt in actie, belooft Oranje. "We gaan afspraken maken met de aanbieders van rondleidingen: over de omvang en gedrag van een groep, over de plekken waar ze wel en niet mogen komen en op welke tijden."

Dit moet leiden tot een code. Oranje wil de gidsen en touroperators geen nieuwe regels opleggen. "Daarin wil ik niet terechtkomen. Ik heb het idee dat de organisatoren bereid zijn om afspraken te maken, dus laten we daar dan mee beginnen."

IAmsterdam, die met de touroperators samenwerkt, spreekt deze organisaties aan op de omvang en gedrag van de groepen, zegt een woordvoerster. "We moeten kijken wat we hier aan kunnen doen."

Van Hazes- tot daklozentour

Een selectie van het immense aanbod aan rondleidingen:

- 'Koekeloeren bij de hoeren'
- 50-tinten-Wallentour
- Wallentour met meesteres Lola
- Casa Rosso erotisch theater, inclusief twee drankjes
- Foute kroegentocht
- Tapas-stappentour
- Hazestour
- Tour langs de sterren
- Winkelexcursies
- Crimitour met oud-rechercheur
- Daklozentour ('Beleef hoe het is om te leven op straat')
- Pubcrawls
- Coffeeshoptour
- Gaytour
- Beppen, opscheppen en steppentour
- Travestietentour
- Tour langs nachtclubs
- Diverse speurtochten

Vervoersmiddelen:
Te voet, in een koets, op de fiets, step, segway, boot, scooter, solex, tandem of, sinds kort, in de jeep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden