Stadsdeel: kerstbomen herplanten is onwenselijk

Stadsdeel West gaat de kerstbomen verwijderen die bewoners na de feestdagen in openbaar groen hebben geplant. 

Eerder dit jaar bleven veel kerstbomen op straat liggen, omdat de gemeente een verkeerde inschatting had gemaakt.Beeld Jakob van Vliet

Het bestuur spreekt van een onwenselijke situatie: de gemeente hanteert strikte voorwaarden voor een passend en duurzaam groenbeeld in de stad en oude kerstbomen maken daar geen deel van uit.

Er zijn dit jaar veel kerstbomen herplant in geveltuinen en plantsoenen, stelt het stadsdeel vast in een brief. Dat gebeurt met de beste bedoelingen, maar het geeft toch geen pas. Want: ‘De ad hoc aanplant van kerstbomen voldoet niet aan de gestelde inrichtingskwaliteit, levensduur en beheersbaarheid.’

Het stadsdeel somt een reeks argumenten op. Een daarvan is dat de kerstboom niet bijdraagt aan de gewenste biodiversiteit in de stad. De kerstboom draagt geen bloesem of vruchten, dus vogels en insecten hebben er niets aan. Ook zijn de overlevingskansen klein omdat zelfs een boom met kluit onvoldoende wortels heeft.

Wie beheert de boom?

Er is ook een administratief bezwaar, schrijft het stadsdeel. ‘De aanplant heeft een privaat karakter. (...) Administratief is het ondoenlijk voor de gemeente om bij te houden wie de kerstboom gaat beheren, onder welke voorwaarden en voor hoe lang.’ Als de boom het niet redt en moet worden verwijderd, geeft dat onrust.

Het stadsdeelbestuur beseft dat het verwijderen van de bomen vragen oproept. Daarom gaan de uitvoerende ambtenaren, net als bij verkeerd geparkeerde fietsen, de kerstbomen vooraf labelen. Een week later worden de bomen verwijderd. De kerstbomen die in de parken zijn herplant, worden meteen weggehaald.

Voor de volgende kerstperiode verwijst het bestuur naar de kerstbomenbossen in Noord en Nieuw-West, waar sinds twee jaar jonge bomen kunnen worden geadopteerd en gebruikte bomen kunnen worden herplant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden