Stadsdeel heeft plannen voor nieuwe markt in Bos en Lommer

Stadsdeel West wil een nieuwe weekmarkt in Bos en Lommer op poten zetten. Tot grote onvrede van de marktkooplui gaat volgend jaar de stekker uit de huidige markt op het Bos en Lommerplein.

De weekmarkt op het Bos en Lommerplein. Beeld Jakob van Vliet
De weekmarkt op het Bos en Lommerplein.Beeld Jakob van Vliet

Hoe de nieuwe markt vorm gaat krijgen moet nog blijken. Het stadsdeel wil in gesprek met bewoners, marktkooplieden en winkeliers over de invulling. Wel belooft het stadsdeel een ‘mix van vertrouwde kramen en nieuwe ondernemers’. De markt komt er in eerste instantie voor een periode van twee jaar, met mogelijke verlenging.

Al jaren loopt de bezettingsgraad van de huidige markt achteruit. Inmiddels blijft meer dan de helft van de kramen leeg. Voor het stadsdeel reden om de markt per september 2021 op te heffen.

Volgens stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst is er na de opheffing op de nieuwe markt ‘niet plek voor iedereen’ en ‘is het niet zo dat de oude markt wordt verplaatst’.

Halve eeuw

De huidige op het Bos en Lommerplein, die al een halve eeuw bestaat, fungeert vooral als sociale ontmoetingsplaats voor bewoners met een Turkse en Marokkaanse achtergrond. De buurt riep in een petitie juist op om de markt niet op te heffen, maar te zorgen ‘voor een doorstart van de markt’. Daar gaat Van der Horst dus niet in mee. ‘Om iets nieuws te beginnen, moeten we deze markt eerst opheffen.’

Tijdens een informatiebijeenkomst waarschuwde het gemeentelijk Marktbureau dat het aanbod op de huidige markt beter moest aansluiten bij de ‘nieuwe, koopkrachtige bewoners’. Een onbegrijpelijke conclusie voor de kooplieden. “Wij zijn ondernemers, wij reageren op de vraag van het publiek dat er ís, niet op die van het publiek van de toekomst,” zei voorzitter van de marktcommissie Abdeslam Belfqih, die zelf een stand heeft met luxe hoofddoeken, eerder tegen Het Parool.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden