Stadsdeel Centrum wil geen nieuwe hotelplannen meer

In navolging van de gemeente wil stadsdeel Centrum nu ook de spreiding van hotels sturen. Op bestaande initiatieven na mogen geen nieuwe hotels in het stadsdeel gebouwd worden.

Carolien Lindeman
Hotel de l'Europe in Amsterdam/Archiefbeeld Beeld anp
Hotel de l'Europe in Amsterdam/ArchiefbeeldBeeld anp

Het stadsdeelbestuur heeft dat vastgelegd in een nota, Grenzen aan het hotelbeleid. Een aanscherping van de regels zou een overvloed aan hotels in bepaalde buurten moeten voorkomen. Bewoners en ondernemers zouden het toenemende aantal toeristen dat met die groei samengaat, als negatief ervaren.

Met de nieuwe bouwstop vervalt de nu nog bestaande uitzondering voor tophotels, hotels in het duurste segment en unieke concepten in de huidige gemeentelijke beperkingen. Die worden vaak gerealiseerd door het ombouwen van bestaande gebouwen.

Huidige plannen
De 22 bestaande plannen mogen nog wel doorgaan. Maar als zo'n initiatief toch wordt afgeblazen, verdwijnt de hotelbestemming van het pand.

Een woordvoerder van het stadsdeel zegt dat het beleid van de gemeente met deze maatregelen preciezer wordt ingevuld. 'We zetten het hier voorlopig op slot, zodat er meer spreiding van hotels plaatsvindt in de andere stadsdelen en de gebieden rondom de stad.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden